ZAKULISNE RADNJE: Zapad želi opet da zapali Balkan

Analitičari ocenjuju: Napad nije slučajan

ZAKULISNE RADNJE: Zapad želi opet da zapali Balkan

Politika -
Pojedinim stranim silama ne odgovara da dođe do stabilizacije regiona, tek slede nove provokacije i incidenti u ovom delu Evrope, kažu eksperti

BEOGRAD - Skandalozni napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića na komemorativnom skupu u Potočarima organizovale su pojedine strane zapadne sile kojima ne odgovara da dođe do mira i stabilizacije stanja na Balkanu, upozoravaju politički analitičari.Oni kažu da je jasno da je grupa koja je linčovala Vučića politički instrumentalizovana od strane pojedinih svetskih centara moći u cilju da se ponizi Srbija. Jedan od razloga za to je i neuspeh britanske rezolucije o Srebrenici, koja nije usvojena u SB UN jer je Rusija na nju stavila veto.Odgovara im haos- Ovakav napad nije individualni čin pojedinaca. Očigledno je da nekim silama ne odgovara da Balkan bude bure baruta. Dok Nemačkoj nije u interesu nikakva destabilizacija u ovom regionu, Velika Britanija, čini se, ima interese da od Balkana napravi produženu ruku Bliskog istoka i da preko Balkana destabilizuje ostatak Evrope - smatra politički analitičar Dragomir Anđelković, koji kaže da se oni koji su organizovali napad na Vučića ne bi usudili na ovaj čin da nisu dobili podršku sa strane.- Može se očekivati da će u narednom periodu biti još provokacija i incidenata, ali je na Srbiji da, kao i do sada, zadrži odmerenost i štiti svoje interese - dodaje Anđelković.Njegov kolega Branko Radun ističe da linčovanje Vučića pokazuje koliko je priča o pomirenju u regionu jalova, što je direktna posledica toga što Bošnjaci, za razliku od nas, nisu pokazali nikakvu spremnost da preuzmu odgovornost za zločine koji su se desili tokom raspada SFRJ.- Priču o zločinu u Srebrenici pojedine strane sile su od početka preuveličavale i politizovale, a jasno je da nekima i danas ne odgovara pomirenje srpskog i bošnjačkog naroda - zaključuje Radun.S druge strane, politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je moralno i politički nedopustivo da se na ruku pomirenja reaguje agresijom.- Napadati čoveka koji je došao da se pokloni žrtvama je renesansa varvarizma. Napad je politički instrumentalizovan radi pokazivanja mržnje prema Srbiji, a Vučić je samo simbol naše zemlje - ocenjuje Stanković i dodaje da je teško predvideti kako će se ovo odraziti na odnose ove dve zemlje u budućnosti.

Pružio ruku pomirenja... Vučić se upisao u knjigu žalosti u Memorijalnom centru u Potočarima
Pružio ruku pomirenja... Vučić se upisao u knjigu žalosti u Memorijalnom centru u Potočarima

Bezbednosni rizici- Ovo je pokazalo da u ovom regionu još uvek postoje velike tenzije i ozbiljni bezbednosni rizici, a da od bošnjačke strane zavisi šta će se dešavati. Srbija je ta koja je spremna na pomirenje, međutim vojske Srbije i Republike Srpske spremne su da reaguju ukoliko bude potrebe za tim - zaključuje Stanković i dodaje da je ovo najjasniji pokazatelj međunarodnoj zajednici da Srbija nije ta koja ne želi pomirenje.

Britanski diplomataREZOLUCIJA JE GREŠKAZanimljivo je što se i jedan od britanskih diplomata koji je i bivši pomoćnik generalnog sekretara UN zapitao koji su interesi Britanije da se progura, kako je rekao, traljav nacrt rezolucije o Srebrenici, od prvog momenta menjan bar sedam puta.- Rezolucija UK je greška, bilo da bude usvojena ili ne. Postoji izreka koja kaže da je put do pakla popločan dobrim namerama. Ukoliko pokušamo da verujemo u to da su oni koji su pisali rezoluciju zaista verovali da će time pomoći proces pomirenja, onda moramo da pretpostavimo da je reč o izvesnoj naivnosti i nedostatku ozbiljne analize u Londonu i Njujorku - poručuje ovaj diplomata.

REAGOVANJAAleksandar Đurđev, Treća Srbija Pronaći krivceSrbija pod hitno mora da navijače koji su izazvali napad proglasi za teroriste i preduzme bezbednosne mere u skladu s tim. Za ovaj nezabeležen i nezapamćen skandal odgovorni su organizatori. Rasim Ljajić, ministar trgovine Velika šteta za odnose s BiHNapravljena je velika šteta BiH i srpsko-bošnjačkim odnosima. Vučić je učinio mnogo za te odnose. Ovo je trebalo da bude korak ka pomirenju.Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike NerazumnoPremijera su napali oni koji nisu razumeli da se danas u miru odaje pošta žrtvama Srebrenice i da je on došao samo s tom namerom.Bojan Pajtić, DS Nedopustiv propustOrganizatori komemoracije u Srebrenici morali su sprečiti napad na delegaciju Srbije s predsednikom Vlade na čelu. Nedopustiv propust.Boris Tadić, NDS SramotaOvo je velika sramota za organizatore komemoracije u Srebrenici. Oni su bili odgovorni za punu bezbednost premijera. Nadam se da ovim činom neće biti ponovo zaustavljen proces pomirenja.Muhamed Jusufspahić, muftija srbijanski Korak dalje od pomirenjaMogli smo da budemo bliže, a sada smo dalje od pomirenja nakon brutalnog napada na premijera.Muamer Zukorlić, muftija sandžački Napad neprihvatljivNapad na Vučića apsolutno je neprihvatljiv i u suprotnosti s islamskim učenjem i tradicijom muslimana Bošnjaka. Običaji Bošnjaka su da je gost uvek zaštićen i da je svetinja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track