(FOTO) ŠULC U SRPSKOM PARLAMENTU: Srbija je ključna zemlja regiona!
Foto: Tanjug

Predsednik Evropskog parlamenta u Beogradu

(FOTO) ŠULC U SRPSKOM PARLAMENTU: Srbija je ključna zemlja regiona!

Politika -
Šulc je istakao da svakodnevno svi treba da se suprotstavljamo povratku starih demona mržnje, netolerancije i neprijateljstva
1 / 3 Foto: Tanjug / Tanja Valič

BEOGRAD - Predsednik Evropskog parlameta Martin Šulc izjavio je danas da je Srbija ključna zemlja regiona čija spremnost na kompromis nije ostala neprimećena u Briselu i izrazio očekivanje da prva poglavlja mogu biti otvorena do kraja godine. „

Srbiji pripada ključna uloga u regionu, možete da gradite mostove, da utemeljite zajedničke vrednosti“, rekao je Šulc obraćajući se poslanicima na četvrtoj posebnoj sednici Skupštine Srbije.

Podsetivši na krvavu istoriju Evrope, Šulc je istakao da svakodnevno svi treba da se suprotstavljamo povratku starih demona mržnje, netolerancije i neprijateljstva. Nemačka je nanela ogromnu nesreću narodima Evrope, rekao je on i dodao da njega kao nemačkog predsednika EP, duboko dirne čudo koje se dogodilo nakon Drugog svetskog rata kada „pobednici nisu ponizili Nemačku, već su zakletom neprijtelju pružili ruku pomirenja“.

"Rat je završen 1945. a evropske zemlje omogućile su Nemacima da se podignute glave vrate u demokratsku zajednicu naroda", rekao je Šulc, istakavši da je generacija osnivača evropske zajednice imala veliku hrabrost i dalekovidost.

"Moramo da pokušamo da sukobe rešavmo konstruktivno i za pregovaračkim stolom. Svakog dana da se borimao za slobodu i demokratiju, ali i očuvanje sećanja jer pomirenja nema bez sećanja, pomiranja može biti samo kad se priznaju patnje“", rekao je Šulc.

"Zato želim da u ovom domu odam priznanje premijeru Aleksandru Vučiću zato što je 11. jula učestvovao u memorijalnom skupu u Srebrenici“, rekao je on. „To što ga je oterala besna gomila nas je duouko pogodilo i mi to osuđujemo"“, istakao je Šulc i dodao da premijeru služi na čast to što ga taj incident nije omeo.

Šulc je izrazio zahvalnost Vladi Srbije na inicijativama i angažovanju u cilju unapređenja stabilnosti u regionu. U tom kontekstu on je naveo da su razgovori sa Prištinom teški, ali je dodao da je od odlučujućeg značaja način na koji se ophodimo prema rešavanju problema. On je izrazio nadu da će u dijalogu biti postignut napredak i istakao da „spremnost Srbije na kompromis u vezi sa tim teškim pitanjima nije ostala neprimećena“.

On je ocenio i da su odnosi Srbije i Albanije postali dobra vest za region. „Evropski parlament se uvek zalagao za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana“, naglasio je Šulc i izrazio očekivanje da će do kraja godine biti otvorena prva poglavlja u pregovorima Srbije i EU. Tek tada, rekao je on, počinje veliki posao i ukazao na značaj slobodne medija i rada ombudsmana.

Prema njegovim rečima, poslanicima pripada važan zadatak u pregovorima koji će uskoro početi jer oni raspravljaju o zakonima i usvajaju ih i treba da objasne zašto su reforme važne.

"Evropski parlament će vas u tome rado podržati. Nadam se da ćete na putu Srbije ka EU da budete uspešni. Mi smo na stranu onih koji susedima pružaju ruku pomirenja“."

Govoreći o problemu migranata u Evropi, Šulc je naveo da je prilivom velikog broja izbeglica „nesrazmenrno veliki zadatak“ za Srbiju i ocenio neprihatljivim podizanje ograde na Mađarskoj granici.

"Problemi se ne rešavaju tako što se od njih ograđujemo i podizemo zidove, to je u suprotnosti sa evropskim duhom"“, rekao je Šulc.

"Srbija je velika zemlja, ima veliku tradiciju i istoriju, Srbija je ponosna ali je pre svega sastavni deo Evrope i zbog toga ova zemlja pripada narodima u demokratskoj zaeđnici država Evrope"“, zaključio je Šulc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja