VUČIĆ U PREŠEVU: Premijer obišao prihvatni centar za migrante i porodilište
Foto: Twitter Pt

Poseta jugu Srbije

VUČIĆ U PREŠEVU: Premijer obišao prihvatni centar za migrante i porodilište

Politika -
U poslednjih nedelju dana, prema podacima Crvenog krsta, u Preševo svakodnevno pristiže između 800 i 1.000 migranata

PREŠEVO - Premijer Aleksandar Vučić započeo je danas posetu Preševu i Bujanovcu sastankom s predsednikom opštine Preševo Ragmijem Mustafom, dok građani kažu da im poseta premijera mnogo znači. Nakon sastanka u opštini premijer će obići vanbolničko porodilište i Centar za prihvat migranata, a zatim će posetiti i Bujanovac, gde bi trebalo da obiđe narodne kuhinje Crvenog krsta i da se sastane sa Srbima u tom gradu. Na ulicama Preševa primetan je veći broj policije, a ispred Prihvatnog centra veći broj migranata čeka da se prijave nadležnim organima.

U poslednjih nedelju dana, prema podacima Crvenog krsta, u Preševo svakodnevno pristiže između 800 i 1.000 migranata. U poslednja dva meseca desetine hiljada migranata prošlo je kroz Srbiju, najviše preko ovog dela zemlje. S premijerom su danas u posti Preševu i Bujanovcu ministri Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović, kao i direktor Policije Milorad Veljović i direktor Kancelarije za jug Srbije Zoran Stanković.

Građani Preševa su rekli da smatraju značajnom posetu premijera, te da očekuju da će se na licu mesta uveriti u kako teskim uslovima se tamo živi, pre svega jer nema posla, ali zato što ne znaju kada će biti bolje. Kada je reč o talasu migranata, koji je posebno pogodio ovu opštinu, stanovnici Preševa kažu da njihov dolazak nije promenio način života u toj opštini, jer obični građani s njima nemaju gotovo nikakav kontakt.

Rešen problem ginekologa Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa Zoran Stanković rekao je da je "rešen" problem sa ginekolizima za Vanbolničko porodilište u Preševu.

"Problem je, generalno, u našoj sporosti da se stvari dovedu do kraja. Ostaje samo da se odobre sredstva za ljude iz Vranja koji bi došli u Preševo i tu radili posao ginekologa", objasnio je Stanković. "Očekujemo da će ovog meseca početi porodilište da radi", najavio je Stanković.

On smatra da je dosadašnje čekanje "posledica tehničkih nedostataka" i, "ipak, nedovoljne ažurnosti ljudi koji su donosili odluke vezane za obezbedjenje sredstava neophodnih za rad porodilišta". Stanković ističe da je situacija u ove tri opštine mirna i da "nema nikakvih ekscesnih situacija medju ljudima koji žive na ovim prostorima". "Nemamo ni drugih ekscesnih situacija. Evidentno je da je bilo pojačano prisustvo snaga bezbednosti u vreme sukoba u Makedoniji. Ali, to se sada povlači i situacija je stabilna", ocenio je Stanković. On ističe da otvaranje Centra za prihvat migranata znači rešavanje i tog problema, što će omogućiti da se Preševo, koje je mnogo uložilo u zbrinjavanje izbeglica, okrene aktivnostima na poboljšanju života stanovnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track