Odlični odnosi Srbije i Brazila
Foto: Tanjug

Odlični odnosi Srbije i Brazila

Politika -
Izvanredni politički odnosi Srbije i Brazila daće zamajac projektima u Srbiji, pogotovo u domenu poljoprivrede i infrastrukture, rekao šef srpske diplomatije na kraju posete Brazilu

BRAZILIJA - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji je završio radnu posetu Brazilu, izjavio je da dve zemlje u potpunosti dele stavove o trenutnim dešavanjima u svetu i blisko sarađuju u međunarodnim organizacijama, pre svega u UN i da će to činiti i ubuduće, na bazi uzajamnog uvažavanja i solidarnosti.

"Brazil je jedna od najdinamičnije rastućih svetskih ekonomija, čije se kompanije intenzivno interesuju za plasman kapitala izvan američkog kontinenta. Očekujem da će izvanredni politički odnosi dati zamajac projektima u Srbiji, pogotovo u domenu poljoprivrede i izgradnje infrastrukture", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je u Brazilu imao susrete sa ministrom inostranih poslova Antonijom Patriotom i ministrom odbrane Selsom Amorimom.

"U razgovorima sa brazilskim zvaničnicima, analizirali smo trenutni presek stanja u bilateralnim odnosima i dogovorili plan zajedničkih aktivnosti za narednu godinu", izjavio je Jeremić na konferenciji za novinare, po završetku zvaničnih susreta.

Ministar spoljnih poslova Brazila istakao je da je njegova zemlja veoma zainteresovana za produbljivanje saradnje u oblasti trgovine i investicija.

"Postoji dosta značajnih brazilskih kompanija koje su zainteresovane za investiranje u Srbiju. Želimo da podržimo srpski narod na putu stabilnosti i ekonomskog i socijalnog razvoja", rekao je brazilski ministar na konferenciji za novinare.

On je takođe kazao da ga je izuzetno obradovala informacija da u Srbiji postoji interesovanje za otvaranje centra za Brazilske studije na Beogradskom univerzitetu, "što će Brazil svakako podržati".

Brazil ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i kao nestalni član Saveta bezbednosti podržao je inicijativu Srbije za pokretanje istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja