MILO PLJUNUO NA SRBE: S Tačijem se dogovorio o granici s Kosovom!
Foto: Fonet

Đukanoviću, sram te bilo: Crna Gora nam opet zarila nož u leđa

MILO PLJUNUO NA SRBE: S Tačijem se dogovorio o granici s Kosovom!

Politika -
Uoči Samita zapadnog Balkana u Beču, Podgorica će potpisati sporazum o razgraničenju s Kosovom, što je prst u oko Srbiji i pokvariće odnose dveju zemalja, kažu analitičari

BEOGRAD - Crna Gora bi trebalo sutra, uoči Samita zapadnog Balkana u Beču, da potpiše sporazum o razgraničenju s Kosovom. Ovo je, kako ocenjuju sagovornici Kurira, još jedan udarac za Srbiju jer je Kosovo za našu zemlju neotuđiva teritorija.

Državna granica će, kako su preneli crnogorski mediji pozivajući se na izvore iz vlade, ostati administrativna, utvrđena Ustavom iz 1974. Igor Mirović, potpredsednik SNS, kaže da Srbija nije oduševljena time što će Crna Gora potpisati sporazum o razgraničenju sa Hašimom Tačijem, šefom diplomatije Kosova, ali da taj potez ne može imati ozbiljne posledice na odnose dve države.Nismo oduševljeni- Vlada Srbije na uporan i sistematičan način, u datim okvirima, vodi politiku očuvanja državnih interesa. Taj okvir je nasleđen još od NATO napada na SRJ, preko Kumanovskog sporazuma, Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija, pa do Briselskog sporazuma - rekao je Mirović i dodao:- U tom kontekstu, svakako da nismo oduševljeni da bilo koja susedna država, pogotovo ona s kojom imamo dobre odnose, potpisuje bilo kakve sporazume s Kosovom jer ga mi smatramo delom naše teritorije. Tako je u našem Ustavu.Imajući u vidu istoriju odnosa Beograda i Podgorice, Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da je Ðukanović nastavio politiku zabijanja noža u leđa Srbiji.Doživljavamo ih ko braću- To je prvi put uradio priznanjem nezavisnosti Kosova, a ovo je samo nastavak takve politike. Za Srbiju nije isto kada Holandija i kada Podgorica potpiše sporazum o razgraničenju sa Kosovom. Mi doživljavamo Crnu Goru kao bratsku državu, srpskog porekla. Takođe, veliki deo tamošnjeg življa je svestan srpskog korena, tako se i deklarišu. I dalje se 50 odsto njih izjašnjava da im je srpski maternji jezik, isti procenat kaže i da pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Ovo neće imati posledice po odnose sa Podgoricom jer je Beograd svestan njihove politike i neće dolivati ulje na vatru, nastaviće politiku saradnje sa regionom - kaže Anđelković.Njegov kolega Milan Nikolić kaže da je taj gest protiv interesa Srbije.- Kad bi se sada radila anketa, većina građana u Crnoj Gori sigurno bi bila protiv potpisivanja takvih sporazuma. Ali oni hoće da uđu u EU i NATO i slede svoje interese, a ne mare mnogo za srpske interese, niti o srpskoj manjini tamo - kaže Nikolić.

Svi šamari Crne Gore- Među prvim zemljama priznala nezavisnost Kosova, 9. oktobra 2008. godine- Ne priznaje dvojno državljanstvo- Pokušala da protera 50 srpskih sveštenika Mileševske eparhije- Nametnula plaćanje boravišne takse za Srbe koji u toj zemlji imaju kuće- Zabranila upotrebu srpske zastave na svadbama- Zabranila zapošljavanje stranaca (procena je da će srpski ugostiteljski i građevinski radnici mesečno zbog ove odluke izgubiti od 1,5 do pet miliona evra)- Nameravala da skloni spomen-ploču iznad Veljih vrata, glavnog ulaza u Stari grad, koja je 1931. godine postavljena u znak oslobođenja Budve, koju je oslobodila srpska vojska- Pokušava da otme imovinu Srpske pravoslavne crkve

REAGOVANJA /SRPSKI I CRNOGORSKI POLITIČARI O POTEZU PREMIJERA CRNE GORE/Borislav Stefanović, DS: USLOVLJENA ODLUKACrna Gora je dosta rano priznala Kosovo i za Podgoricu je to samostalna država, tako da ne treba da nas iznenađuje i ova odluka. Ona je u vezi sa ustavnim položajem Crnogoraca na Kosovu i Priština ih uslovljava da to urade kako bi im priznali ustavna prava.Miodrag Vuković, DPS:ZA APLAUZ, A NE KRITIKUOvo je za aplauz, a ne za kritiku. Kosovo je problem Srbije, a ne Crne Gore, Podgorica sređuje odnose koje su u njenom nacionalnom interesu. Želimo da postanemo član Evropske unije, NATO i prilagođavamo se politici zemalja članica.Sanda Rašković Ivić, DSS: JOŠ JEDAN UDARAC SRBIJIÐukanovićev režim je toliko zabrazdio, malo im je bilo što su priznali Kosovo. To je još jedan udarac Srbiji i dokaz da nam Podgorica okreće leđa. Crna Gora je bila srpska država i na toj srpskoj državnosti je napravila svoj identitet.Branko Ružić, SPS: SAMI SNOSE POSLEDICESrbija pokušava da bude lider regionalne saradnje. Promovišemo politiku nemešanja u unutrašnje stvari suverenih država, a Crna Gora jeste suverena i ima pravo i na procenu svojih odluka. Da li će uticati na odnose u regionu, vreme će pokazati.Milan Knežević, DNP: ISTORIJSKA SRAMOTATo je još jedna od istorijskih sramota crnogorskog režima kojom se bratskoj Srbiji zabija nož u leđa, i to uoči nastavka briselskih pregovora. Ako se doda da Haradinaj nije zadovoljan predloženim granicama, jasno je da je crnogorski režim potpisao kapitulaciju.Vojislav Šešelj, SRS: ĐUKANOVIĆ JE POSLUŠNIK NATOU Crnoj Gori vlada kriminalni mafijaški režim. A Ðukanović se, kao čelnik tog režima, da ne bi potpao pod norme krivičnog zakona bilo koje države u kojima dosežu njegovi lopovski pipci, stavio u ulogu apsolutnog poslušnika NATO.

DANAS UZ KURIR

POKLON DODATAK IndeksVodič za bolonjce, saveti za buduće brucoše, informacije o drugom upisnom roku i slobodnim mestima na fakultetimaDnevne novine Kurir poklanjaju vam specijalan dodatak Indeks posvećen visokom obrazovanju. Koliko je ostalo slobodnih mesta na fakultetima u drugom upisnom roku i gde, kako da zaradite šesticu bez izlaska na ispit, da li je pauza nakon srednje škole pametna ili nepoželjna? Šta predstojeću školsku godinu razlikuje od svih prethodnih? Koji univerzitet ima najveću ponudu za ovaj upisni rok i koje su opcije za sve buduće brucoše? Na ova i mnoga druga pitanja za dodatak Indeks odgovaraju stručnjaci iz oblasti obrazovanja i psihologije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track