Kurc: Srbija može u EU, nema više prepreka!
Foto: Rojters

Lepe vesti posle potpisivanja sporazuma u Briselu

Kurc: Srbija može u EU, nema više prepreka!

Politika -
U Briselu ću, u skladu s tim, vršiti pritisak da dođe do otvaranja prvih poglavlja, poručio ministar spoljnih poslova Austrije

BEOGRAD - Dan nakon što su Beograd i Priština postigli dogovor o četiri sporazuma u Briselu, otvorilo se pitanje otvaranja prvih poglavlja Srbije u procesu pridruživanja EU.Dok su ministri Ivica Dačić i Jadranka Joksimović rekli da očekuju brzo započinjanje tog procesa, šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak je preporučio otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije i EU, dok je Sebastijan Kurc, njegov austrijski kolega, rekao da su sada otklonjene sve prepreke i da Srbiji više ništa ne stoji na tom putu!

Čestitke... Federika Mogerini i Aleksandar Vučić
Čestitke... Federika Mogerini i Aleksandar Vučić

Čestitke Vučiću

- Oni su bili neophodni za približavanje EU i donose stabilnost celom regionu zapadnog Balkana - istakao je Kurc i čestitao Vučiću, ocenivši da je još jednom dokazao da je veliki državnik koji strateški gleda na budućnost. Kurc je ponovio da je postizanjem sporazuma otklonjena i poslednja prepreka za otvaranje poglavlja sa Srbijom.- U Briselu ću u skladu s tim vršiti pritisak da dođe do otvaranja poglavlja - rekao je Kurc, dok je Lajčak na svom Tviteru napisao:- Srbija i Kosovo zaslužuju pohvalu za rezultate u poslednjoj rundi dijaloga. Sledeći koraci bi trebalo da budu otvaranje prvog poglavlja s Beogradom i potpisivanje SSP s Prištinom.Dačić je rekao da je veoma važno da je dogovor u Briselu postignut i da više nema prepreka za implementaciju Briselskog sporazuma, te da očekuje brzu reakciju EU i konkretne odluke o podršci Srbiji.- Očekujem da EU reaguje brzo i, pored usmenih, donese i konkretne odluke o podršci Srbiji, kao što je otvaranje prvih poglavlja - poručio je Dačić.Joksimovićeva je navela da ishod dijaloga omogućava otvaranje poglavlja.Spremni za poglavlje 35- Naravno da je važan ishod razgovora u Briselu za to da li će EK u izveštaju sa skrininga za poglavlje 35 dati preporuku za otvaranje ovog poglavlja - istakla je Joksimovićeva i navela da je nacrt izveštaja sa skrininga 35 pripremljen, a čekali su se rezultati runde dijaloga u Briselu.U Briselu su sinoć potpisani sporazumi o ZSO, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, a posle potpisivanja premijer Aleksandar Vučić ocenio je da je time otvoren evropski put Srbije i otvaranje poglavlja.

Haradinaj i KonjufcaMUSTAFA I TAČI SU IZDAJNICIPokret Samoopredeljenje optužio je juče Isu Mustafu i Hašima Tačija da su potpisivanjem sporazuma o ZSO dozvolili stvaranje države u državi i tako počinili nacionalnu izdaju. Funkcioner ovog pokreta Glauk Konjufca kazao je:- Zajednica je država u državi, jer ima sve strukture za funkcionisanje države. On je pozvao narod da zaustavi stvranje Zajednice, pa makar i uz, kako je rekao, nasilje. Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, rekao da je potpisivanje sporazuma korak unazad:- Tači i Mustafa nisu vodili računa o interesima građana.

Po meri srbaZAJEDNICA SRPSKIH OPŠTINAPravni subjekt definisan statutomSkupštinaPredsednik i potpredsednik, a biraće ih skupština iz redova svojih članovaSavet od najviše 30 članovaOdbor, imaće sedam članova koje bira skupštinaUprava, pomagaće u radu Zajednice, na njenom čelu će biti načelnik, imenuje ga odborKancelarija za žalbe, preispituje pritužbeSopstveni budžet, moći će da je finansira i SrbijaGrb i zastava, pravo na imovinuBiće izuzeta od PDV, poreza na imovinu...

Albanci pobesneliDIVLJALI PRED MUSTAFINOM KUĆOMPokret Samopredeljenje održao je protest ispred imanja Ise Mustafe, premijera Kosova, u selu Prapaštica kod Prištine. Mustafa je na svom Fejsbuk profilu napisao da je njegova porodica traumatizovana:- Ometali su slobodu i privatnost, uplašili i traumatizovali moje unuke, decu od dve, pet i osam godina. Oni ne mogu da shvate da neko može da gazi i siluje prava, mir i sigurnost u njihovom dvorištu i na njihovim ljuljaškama.

REAGOVANJAMajkl Kirbi, ambasador SAD ČESTITAMČestitam Vučiću i njegovom timu na postignutim važnim sporazumima u Briselu. Pozdravljamo i odličan rad visokog predstavnika EU Mogerinijeve i EU, a ovi sporazumi će unaprediti normalizaciju odnosa.Atifete Jahjaga predsednica Kosova POKAZALI SMO OZBILJNOSTPostizanje paketa sporazuma svedoči o spremnosti i ozbiljnosti Kosova u dijalogu, čiji će uspeh pomoći i u daljoj međunarodnoj konsolidaciji Kosova i njenoj jasnoj evropskoj perspektivi.Čedomir Jovanović, LDP ŠTO PRE PRIZNATI KOSOVOŠto brži pristanak Srbije da Kosovo dobije svoje mesto u UN, što skorije puno priznanje, što će biti jedan od glavnih uslova za ulazak u EU.Johanes Han, komesar za susedsku politikuBRAVOMoje najiskrenije čestitke Vučiću i Mustafi i mojoj koleginici Frederiki Mogerini na suštinskom napretku u dijalogu.Borislav Stefanović, DS POZITIVNOPozitivno je što su Priština i Beograd postigli sporazume, ali oni ipak imaju manjkavosti. To je osnov za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda, mada su daleko od onoga što je obećavano.Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM ZSO IMA IZVRŠNA OVLAŠĆENJAZSO će imati konkretna izvršna ovlašćenja, zaposleni će imati status državnih službenika, što znači da je to javna institucija i biće direktno finansirana iz Srbije.Branimir Stojanović zamenik premijera Kosova TEMELJ STABILNOSTI SRBASporazumi iz Brisela predstavljaju dobar temelj za stabilizaciju srpskog naroda na Kosovu i doneće dobro svima na Kosovu.

Dobra vest evropski komesar HAN: PREGOVORI S EU POČINJU 2016.Evropski komesar za susedsku politiku Johanes Han izrazio nadu da će početkom 2016. biti otvorena prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom:- Srbija je s premijerom Vučićem postala faktor stabilnosti u čitavom regionu. Njegov doprinos pomirenju, kao nedavno s BiH, a i Albanijom, treba da bude priznat. Veoma se nadam da ćemo početkom 2016. biti spremni i da će Savet dati zeleno svetlo. Intenzivno sam se zalagao za to.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja