Pripreme za srpske izbore na KiM u punom jeku

Pripreme za srpske izbore na KiM u punom jeku

Politika -
U opštinama Zvečan i Zubin Potok spremaju se izbori i pored negodovanja Beograda, dela međunarodne zajednice i vlasti u Prištini

KOSOVSKA MITROVICA - Izborni procesi za srpske lokalne izbore u dve opštine na severu Kosova, Zvečanu i Zubinom Potoku, u punom su jeku i pored negodovanja Beograda, dela međunarodne zajednice i vlasti u Prištini, izjavili su danas čelnici izbornih komisija te dve opštine.

Predsednice opštinskih izbornih komisija u Zvečanu i Zubinom Potoku, Mirjana Vasić i Radmila Kapetanović, rekle su da je u njihovim opštinama predato ukupno osam izbornih lista. Prema rečima Mirjane Vasić, liste u Zvečanu su predali Stojanka Petković-Ujedinjeni regioni Srbije, Dobrosav Dobrić-Srpska radikalna stranka, koalicija SPS i PUPS Miodraga Acića, Dragiša Milović-Demokratska stranka Srbije i Srpsko nacionalno veće severnog KiM-Milan Ivanović.

Vasić je navela da će do sutra, kada ističe rok, liste biti verifikovane i da potom slede i ostale izborne radnje. Radmila Kapetanović je navela da su do predviđenog roka u Zubinom Potoku predate tri liste - Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i Ujedinjenih regiona Srbije.U Zubinom Potoku će se 6. maja glasati na 24 izborna mesta, dodala je ona.

Srbi iz Zvečana i Zubinog Potoka, dve od četiri opštine na severu pokrajine u kojima odbornicima ističu mandati, rešeni su da održe lokalne izbore 6. maja, uprkos brojnim protivljenjima Beograda, Prištine i dela međunarodne zajednice uz obrazloženje da nisu u skladu sa Rezolucijom 1244. Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović je 13. marta raspisala na čitavoj teritoriji zemlje, parlamentarne i lokalne izbore, a potom i predsedničke.Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je pre desetak dana da je od UNMIK-a dobijen negativan odgovor u vezi s održavanjem lokalnih izbora u Pokrajini i da ih Srbija neće organizovati.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track