Eksponati Narodnog muzeja u Starom dvoru
Foto: Beoinfo

Izložba

Eksponati Narodnog muzeja u Starom dvoru

Beograd -
Prostor Starog dvora biti otvoren za građane Beograda i njegove goste, što će im omogućiti da uživaju u nesvakidašnjoj postavci

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas otvorio je u holu Starog dvora izložbu „Sugrađanke”, prvu u nizu koja se realizuje u okviru projekta „Blago nama – Narodni muzej u Skupštini grada”.

– Zaista sam ushićen činjenicom da će prostor Starog dvora biti otvoren za građane Beograda i njegove goste, što će im omogućiti da uživaju u nesvakidašnjoj postavci. Zahvaljujem ljudima iz Narodnog muzeja što su prihvatili našu inicijativu, koja je neobična, ali samo na ovaj način možemo da pomeramo stvari unapred. Takođe mi je drago što će i svi oni koji iz poslovnih razloga budu dolazili u ovo istorijsko zdanje biti u prilici da uživaju u umetničkom blagu koje ova zemlja ima – istakao je gradonačelnik.

Članica Gradskog veća Vesna Marjanović podsetila je da je na inicijativu gradonačelnika pokrenut ovaj projekat sa željom da se otvore vrata Starog dvora za građane prestonice. Ona je zahvalila ljudima iz Narodnog muzeja koji su oplemenili taj prostor i omogućili građanima da vide deo umetničkog stvaralaštva te znamenite ustanove kulture.

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Tatjana Cvetićanin izrazila je zadovoljstvo što će tokom godine ta ustanova biti u prilici da sa četiri izložbe gostuje u zdanju Starog dvora.

Ona je podsetila da je to prilika da se, dok traje rekonstrukcija muzeja, predstavi nastajanje i razvoj grada Beograda, kultura i fenomeni koji su se na ovoj teritoriji razvijali, kao i privatne i javne istorije ljudi koji su svojim životima i stvaralaštvom oblikovali današnji Beograd.

Takođe, projekat će, preme njenim rečima, pružiti uvid u kulturno nasleđe koje je važan deo identiteta Beograda, i potvrditi višestruku povezanost grada sa Narodnim muzejom.

Ona je zahvalila gradonačelniku Đilasu i gradskoj vlasti na nesebičnoj podršci, jer su, kako je navela, omogućili da se ovaj nesvakidašnji projekat realizuje i pomogli Narodnom muzeju na putu ka potpunoj obnovi.

Prva izložba „Sugrađanke” predstaviće tri remek-dela koja oslikavaju različite percepcije i duh epoha u kojima su nastala. Posetioci će biti u prilici da vide „Autoportret” slikarke Nadežde Petrović, portret ćerke Jovana Bijelića „Mala Dubravka” i „Autoportret sa šeširom”, ostvarenje Ljubice Cuce Sokić.

Zdanje Starog dvora sa tematskim izložbama biće otvoreno za posetioce svakog narednog vikenda od 10 do 17 sati, najavili su organizatori.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja