DRECUN: Vitalni interes Srbije je EU, ali i da ne dozvoli da Kosovo postane države
Foto: Dado Đilas

Manevarski prostor za izmene

DRECUN: Vitalni interes Srbije je EU, ali i da ne dozvoli da Kosovo postane države

Politika -
Drecun je ukazao na desetak problematičnih tačaka, a da je najveći problem to što ima naznaka da neko želi Srbiju da natera da čitav proces normalizacije odnosa vodi sa Kosovom, a ne sa Prištinom. Unapred se nameću rešenja, umesto da budu predmet razgovora i dogovora u nastavku normalizacije odnosa, rekao je Drecun

BEOGRAD - Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da je vitalni interes Srbije da postane članica EU, da ne dozvoli da Kosovo u punom međunarodnom kapacitetu postane država i da postoji manevarski prostor da se neke stvari izmene.

Drecun je u Jutarnjem programu RTS-a rekao da je vitalni interes Srbije da normalizuje proces saradnje sa institucijama u Prištini, ali ne sa državnim, nego sa privremenim institucijama samouprave.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je ukazao na snažnu diplomatsku aktivnost zvaničnika Srbije, kako bi se promenile nepovoljne i neprihvatljive odredbe u pregovaračkoj platformi za poglavlje 35.

"Bilo kakvo iskakanje iz statusa neutralnog okvira tumačenja Briselskog sporazuma ne može da bude u platformi 35, jer ta platforma po meni treba zapravo da ubrza proces evropskih integracija Srbije, a ne da ga usporava ili da ga na neki način toliko marginalizuje, da dođemo u situaciju kao što je Turska da godinama i decenijama pregovara o poglavljima, a nikada ne postane članica", istakao je Drecun.

Drecun je ukazao na desetak problematičnih tačaka, a da je najveći problem to što ima naznaka da neko želi Srbiju da natera da čitav proces normalizacije odnosa vodi sa Kosovom, a ne sa Prištinom. Unapred se nameću rešenja, umesto da budu predmet razgovora i dogovora u nastavku normalizacije odnosa, rekao je Drecun, navodeći kao primer slučaj jezera Gazivode.

"Imate prestanak finansiranja srpskih struktura pre nego što se formira Zajednica srpskih opština. To bi značilo da će se stvoriti jedan vakuum i da će 5.000 ljudi ostati bez posla", rekao je Drecun. Zato Srbija šalje jasnu poruku da su neke stvari neprihvatljive i ukoliko se one postave u konačnoj verziji, EU preuzima na sebe rizik da Srbiju zaustavlja na putu evropskih integracija, istakao je Drecun.

Govoreći o amandmanu Nemačke, koji su podržale Velika Britanija i Hrvatska, Drecun je rekao da je to pokušaj da se napredak u poglavlju 35 veže sa otvaranjem ostalih poglavlja, da već sada Priština opstruiše formiranje Zajednice srpskih opština i da se pokušava da se Srbiji uskrati bilo kakva pomisao da će postati članica EU.

Drecun je ocenio da je postignut konsenzus u zaštiti vitalnih državnih i nacionalnih interesa i da postoje samo neka neprihvatljiva tumačenja pojedinaca i od marginalnih političkih snaga u Srbiji. Srbija je postala po priznanju svih zapadnih zvaničnika faktor stabilizacije na Balkanu i napredovala je u stvaranju pozitivnih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je Drecun.

Komentarišući zahtev Kosova za članstvo u UNESKO, Drecun je rekao da je proces međunarodnog priznanja samoproglašene države Kosovo došao u pat poziciju i da je cilj tog zahteva opravdanje pred albanskom javnošću. Drecun je dodao da će biti presudna generalna konferencija UNESKO-a i da je samo pitanje da li će sve članice izaći na glasanje, posebno one koje ne podržavaju članstvo Kosova u UNESKO.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track