NIKOLIĆ NA SASTANKU SA ČEPURINOM: Važno je da na sledećem glasanju bude što manje uzdržanih
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Prijem Kosova u UNESKO

NIKOLIĆ NA SASTANKU SA ČEPURINOM: Važno je da na sledećem glasanju bude što manje uzdržanih

Politika -
Nikolić je, na sastanku sa Čepurinom, ruskom ambasadoru zahvalio što njegova zemlja juče nije glasala za prijem Kosova u Unesko na sednici Izvršnog saveta te organizacije u Parizu i podvukao da je to još jedna u nizu potvrda iskrenog prijateljstva Rusije prema Srbiji

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas ambasadoru Ruske Federacije u Beogradu Aleksandru Čepurinu da je od prvorazrednog značaja za ceo svet da na glasanju o prijemu Kosova u Unesko bude manje uzdržanih zemalja.

Ambasador je rekao da njegova zemlja pažljivo prati situaciju i čini napore da pomogne koliko može.

Nikolić je, na sastanku sa Čepurinom, ruskom ambasadoru zahvalio što njegova zemlja juče nije glasala za prijem Kosova u Unesko na sednici Izvršnog saveta te organizacije u Parizu i podvukao da je to još jedna u nizu potvrda iskrenog prijateljstva Rusije prema Srbiji.

Nikolić je dodao da očekuje da će na glasanju o prijemu biti manje uzdržanih zemalja, navedeno je u saopštnju sa Andrićevog venca.

"To je pitanje od prvorazrednog značaja za ceo svet, zato što se radi o svetskoj baštini i o tome treba da se izjasni međunarodna zajednica. To je hrišćanski zapis, bez koga ne bi samo Srbija bila izložena zaboravu, već i civilizacija uopšte", rekao je predsednik Nikolić.

On je naglasio da je tužna činjenica da je svet toliko podeljen u vezi Srbije i da postoje tačke sporenja i tačke saglasnosti među velikim silama, ali da ne postoji tema u vezi koje je tolika polarizacija u svetu.

Nikolić očekuje i nada se da će na Generalnoj konferenciji glasanjem protiv prijema Kosova u Unesko svoj puni smisao dobiti pravda i da će srpska baština ostati u vlasništvu i pod nadzorom svog titulara, Srpske Pravoslavne Crkve i Srbije.

Ambasador Čepurin je rekao da ta zemlja pažljivo prati situaciju i čini napore da pomogne koliko može.

"Vi se aktivno zalažete i postigli ste potpunu saglasnost sa svim relevantnim faktorima po tom pitanju", rekao je ambasador Nikolić.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju na međunarodnom planu, Čepurin je konstatovao da se Rusija zalaže za saradnju uprkos tome što neki žele da se održi situacija unipolarnog sveta.

On je naglasio da je svetu potreban novi poredak u kome neće dominirati samo jedna sila. Rusija želi dobru saradnju sa Evropskom Unijom i posvećena je trajnom miru i stabilnosti u svetu, podvukao je Čepurin, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track