VUČIĆ PORUČIO IZ BRISELA: Srbija neće biti tampon zona
Foto: Marina Lopičić

Samit o migrantima

VUČIĆ PORUČIO IZ BRISELA: Srbija neće biti tampon zona

Politika -
Premijer Srbije je ponovio da Srbija za sad nema nameru da podiže ogradu prema Makedoniji ili bilo kojoj drugoj susednoj zemlji i dodao da su odnosi Beograda i Skoplja odlični

BRISEL - Premijer Aleksandar Vučić izjavio je večeras, u pauzi mini samita o migrantima u Briselu, da će Srbija učiniti sve da sa migrantima postupa humano, ali da neće pristati da bude tampon zona.

Vučić je na pitanje novinara šta će Srbija učiniti ukoliko Nemačka i Austrija zatvore granice za migrante, a Hrvatska postavi ogradu, rekao: "A šta očekujete da uradimo? Srbija ne moze da bude tampon zona".

On je rekao da ne očekuje nikakve spektakularne odluke današnjeg samita i da je glavno bilo to što su se lideri 13 država duž zapadnobalkanske rute sastali i razmenili mišljenja.

"Za sada se radi o politici malih koraka", rekao je srpski premijer, ističući da je kriza suviše složena da bi se mogla brzo rešiti. Upitan na šta je konkretno mislio kad je rekao da će Srbija podneti deo tereta prijema migranata i da li je u tom smislu na večerašnjem skupu bilo nekih zahteva, Vučić je rekao da ništa konkretno od Srbije nije traženo.

On je naveo da ni Srbija, sa svoje strane, nije tražila od Evropske unije neku pomoć.

"Ja neću da plačem i neću da cvilim", kazao je Vučić, napominjući da suma koja je do sad primljena iz EU "nije naročito velika" i da Srbija još ima sredstava da se sama brine o migrantima. Vučić je ponovio da Srbija za sad nema nameru da podiže ogradu prema Makedoniji ili bilo kojoj drugoj susednoj zemlji i dodao da su odnosi Beograda i Skoplja odlični.

Upitan da li je tražio od Nemačke i Austrije da ne zatvaraju svoje granice za migrante, Vučić je odgovorio odrečno.

"Na šta bi ličilo da ja tražim (od nemačke kancelarke Angele Merkel) da primi još milion ili dva miliona migranta kad su Nemačka i Austrija već podnele toliki teret", upitao je premijer Srbije.

"To bi bilo nepristojno i uvredljivom a ja sebe smatram pristojnim čovekom", rekao je Vučić.

Samit koji je počeo danas popodne nastavlja se radnom večerom, na kojoj treba da budu usvojeni zajednički zaključci, a premijer Srbije će posle toga otputovati u službenu posetu Moskvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track