PUŠKOV U BEOGRADU: Nema ništa od koalicije SAD i Rusije u Siriji
Foto: Beta/Miloš Miškov

Poseta

PUŠKOV U BEOGRADU: Nema ništa od koalicije SAD i Rusije u Siriji

Politika -
Visoki ruski zvaničnik tvrdi da je ruska vazdušna kampanja efikasnija nego zapadna

BEOGRAD - Nerealni su zahtevi SAD da se Rusija priključi njihovoj koaliciji, jer su naša dejstva efektivnija nego američka, rekao je danas u Beogradu predsednik Komiteta za međunarodne poslove ruske Državne Dume, Aleksej Puškov. Puškov je rekao i da Rusija ne odbija sadejstvo sa SAD, ali bi one trebalo u prvi plan da stave borbu protiv Islamske države (ID) u Siriji, a ne protiv sirijske vojske.

"Predložili smo da se pozabavimo koordinacijom našeg delovanja i ciljeva za sadejstvo avijacije u Siriji, ali SAD insistiraju na tome da Rusija treba da se priključi američkoj koaliciji, a neće da formiramo zajedničku. Razlog je poznat, SAD smatraju da uporedo sa borbom protiv ID treba srušiti režim Bašara al Asada“, rekao je Puškov Tanjugu.

On je ocenio da ako ne bi bilo sirijske armije, ne bi bilo nikoga ko bi ratovao protiv ID, a rat ne može da se dobije vazdušnim udarima, jer se "pobeđuje samo na zemlji“, kao i da je ruska vazdušna kampanja u Siriji bila efikasnija za tri nedelje nego zapadna za godinu dana.

"Govore o nekoj umerenoj opoziciji, a ne mogu da kažu ime barem jednog lidera koji predstavlja tu opoziciju. Mislim da je stav SAD zasnovan na nervozi, nerazumevanju i odsustvu politike, dok kod nas postoji jasna linija i za tri nedelje su naša dejstva bila uspešnija nego američka i njihovih saveznika“, kazao je Puškov. Ruski poslanik zaključio je da je sada najvažniji zadatak borba protiv ID, a paralelno sa tim treba da se vodi i politički proces čiji deo treba da bude i Asad i izrazio nadu da će SAD promeniti stav koji nije produktivan i perspektivan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track