SNP: Odbaciti plan EU o migrantima
Foto: SNP

Reakcija

SNP: Odbaciti plan EU o migrantima

Politika -
Od Srbije i drugih zemalja na Balkanskoj ruti zahteva se da trajno prime 100.000 migranata na svojoj teritoriji kako bi se usporilo njihovo napredovanje ka zemljama EU, tvrde u SNP

BEOGRAD - Srpska narodna partija zatražila je danas od Vlade Srbije da odbaci plan o migrantima koji je donet na sastanku lidera EU i Zapadnog Balkana, jer je taj plan, kako tvrde, protivan interesima Srbije.

"Mi treba da štitimo svoj interes, kao što to rade sve zemlje članice EU u ovoj krizi, a ne da ispunjavamo tuđe planove koji mogu da ugroze bezbednost naše zemlje i građana", navodi se u saopštenju ove partije.

Od Srbije i drugih zemalja na Balkanskoj ruti, kako je navedeno, zahteva se da trajno prime 100.000 migranata na svojoj teritoriji kako bi se usporilo njihovo napredovanje ka zemljama EU.

Pored toga, ističu da je doneta odluka da se spoljne granice Evropske unije dodatno ojačaju raspoređivanjem pogranične straže Fronteks na granici Hrvatske i Srbije.

"To praktično znači da je Srbija dobila ulogu da bude karantin za migrante pred vratima EU", stoji u saopštenju stranke.

SNP, kako ističu, već mesecima upozorava da će Evropska unija učiniti sve da spreči priliv migranata na njenu teritoriju, a da su fizičke prepreke i vojska na granicama postavljene u Mađarskoj, Bugarskoj, Sloveniji, što je najavila i Hrvatska.

"Ne smemo da dozvolimo da jedino granice Srbije ostanu nezaštićene. Treba da gledamo šta radi Evropska unija i da radimo isto što i ona. Ni manje ni više od toga", poručuju iz ove partije.

Evropska unija, dodaju, nije zainteresovana da trajno primi migrante sa Bliskog Istoka, jer u njima vidi pretnju koja zauvek može da promeni etničku i demografsku sliku Evrope.

Uz to, navode da podaci bezbednosnih službi ukazuju da se među migrantima nalaze hiljade boraca ISIS-a i drugih islamskih militantnih grupa koji bi na teritoriji EU postali "teroristi spavači" koji čekaju trenutak da se aktiviraju i izvrše terorističke napade poput onih u Parizu, Madridu, Londonu.

"Zaštita granica je naša najviša ustavna obaveza. Zato Srpska narodna partija još jednom ističe stav da je neophodno izgraditi zid na granici sa Makedonijom kako bi se zaustavio nekontrolisani priliv migranata na našu teritoriju", zaključuju u SNP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track