PREPOZNATI PROBLEME KOD DECE U RANOJ FAZI: Vodič za praćenje razvoja dece unaprediće rad pedijatara
Foto: Shutterstock

Unicef

PREPOZNATI PROBLEME KOD DECE U RANOJ FAZI: Vodič za praćenje razvoja dece unaprediće rad pedijatara

Društvo -
Pedijatrima je predstavljen "Vodič za praćenje razvoja dece" koji će im pomoći da unaprede sistem praćenja i podrške razvoju dece od najranijeg detinjstva

BEOGRAD - Pedijatrima je predstavljen "Vodič za praćenje razvoja dece" koji će im pomoći da unaprede sistem praćenja i podrške razvoju dece od najranijeg detinjstva. Zahvaljujući vodiču, obučeni pedijatri će i kod najmlađih pacijenata na vreme moći da prepoznaju probleme s vidom, sluhom, govorom i motoričkim razvojem, kao i psihološke, emotivne i socijalne probleme kod dece, saopštio je danas Unicef.

"Pedijatri se često samo fokusiraju na to da li dete dobro napreduje u smislu kilaže, da li je čisto, da li ima neki uobičajeni virus ili prehladu i zato se dešava da ponekad teškoće u oblasti psihosocijalnog razvoja i komunikacije deteta s psihičkim ili socijalnim smetnjama, prođu neopaženo", rekla je dr Danijela Vukićević.

Prema njenim rečima, vodič za praćenje razvoja dece će pedijatrima pomoći da dobiju precizniji uvid u opšte stanje deteta i stepen njegovog razvoja u svim razvojnim domenima, kao i da uoče rizike koji postoje u porodici, čime lekari postaju saradnici porodice.

"Uvođenje "Vodiča za praćenje razvoja dece" samo je jedan od koraka ka unapređivanju kvaliteta razvojnih savetovališta u radu sa roditeljima i drugim institucijama da bi deca dobila odgovarajuću negu i pomoć kada se kod njih uoči neki od problema ili smetnji u razvoju", kaže dr Jelena Zajeganović Jakovljević, rukovodilac Programa za rani razvoj deteta u Unicefu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja