ALEKSEJ PUŠKOV: Srbija je za Putina prioritetna država u spoljnoj politici
Foto: Beta/Miloš Miškov

Podrška

ALEKSEJ PUŠKOV: Srbija je za Putina prioritetna država u spoljnoj politici

Politika -
Predsednik Spoljnopolitičkog komiteta Državne dume Ruske Federacije Aleksej Puškov izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin Srbiju smatra za prioritetnu državu u ruskoj spoljnoj politici

BEOGRAD - Puškov je istakao da Putin već pomaže Srbiji i da Rusija godinama pomaže kada je reč o Kosovu i Metohiji, uključujući najnovije pitanje prijema ove pokrajine u Unesko.

"Rusija ima poseban odnos prema Srbiji. To znači veoma česte i redovne kontakte državnih rukovodstava. Kada se Srbija obraća Rusiji za određena pitanja koja su za nju veoma važna, ja ne pamtim slučaj da je Rusija, od kada je Putin na vlasti, odbila da pruži podršku", rekao je Puškov za "Politiku".

On je istakao da je posljednji primjer britanska antisrpska rezolucija o Srebrenici koju je Rusija blokirala u Savjetu bezbednosti UN i napomenuo da se "takve stvri rade samo za prioritetnu državu".

"Možda je zato britanski ambasador tako nervozan ovdje kod vas. Zahvalni smo Srbiji jer je ona, praktično, jedina evropska zemlja koja je odbila da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije. Srbija već dobija od toga kroz povećan izvoz agrarnih proizvoda za 40 odsto, a dobiće još veoma mnogo", rekao je Puškov.

On je naveo da ne vidi ni najmanji razlog da srpsko-ruski odnosi za godinu dana ne budu još bolji, ističući da je očigledno da raste "težina" Rusije u međunarodnim odnosima.

Puškov je ocenio i da će početi veoma ozbiljna pomjeranja u evropskoj politici.

"Srbija sada liči na nekakav izuzetak u Evropi, ona jedina nije podržala sankcije. Zamislite kroz pet godina, kada sankcije budu ukinute, niz država će požuriti da razvijaju partnerske odnose sa Rusijom, a vi ćete već biti tamo", rekao je Puškov.

On je dodao i da "uopšte nije siguran da su sahranjeni projekti gasovoda koji treba da prolaze preko Balkana" i ukazao na to da jačanje pozicije Rusije otvara nove mogućnosti za Srbiju, koja neće biti usamljena dok razvija odnose sa Moskvom.

Puškov je ocenio da to što je Srbija na vododelnici između Rusije i Zapada ima i svoje pluseve jer može da sarađuje i sa Evropom i sa Rusijom, napominjući da druge zemlje nemaju takvu slobodu.

"Ako Srbija želi da ostane zemlja koja sama donosi odluke, a ne da čeka da joj drugi pošalju odluku koliko treba da primi izbeglica, koliko da izgradi bolnica, kakva treba da bude spoljna politika i tako dalje, onda vam je bolje da budete na vododelnici", rekao je Puškov.

Na pitanje da li je to što Beograda nije uveo sankcije Rusiji za Moskvu dovoljno da bi tolerisala nastavak kretanja Srbije ka EU, Puškov je odgovorio da za razliku od Amerike, Rusija ne namerava nikome da diktira uslove.

"Vaše kretanje ka EU je vaša stvar. Ono što bismo mi više voleli jeste da imamo posla sa samostalnom državom, a ne da u razgovoru sa vama moramo da čekamo odobrenje `odozgo`", rekao je Puškov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track