Tadić: Aerodrom "Morava" važan za razvoj regije
Foto: REUTERS

Tadić: Aerodrom "Morava" važan za razvoj regije

Politika -
Pista, koji će biti rekonstruisan sredstvima Vlade Turske, biće produžena do kraja iduće godine kako bi mogao da primi veće avione, čime će se stvoriti potpuno nove mogućnosti za razvoj Kraljeva i okoline

LAĐEVCI - Kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije Boris Tadić danas je, na ceremoniji potpisivanja sporazuma o finansiranju projekta rekonstrukcije aerodroma "Morava" u Lađevcima, ocenio da će taj aerodrom otvoriti nove perspektive i šanse u tom delu Srbije.

Tadić je kazao da nije reč samo o otvaraju perspektiva i šansi za građane Kraljeva, već cele regije, te dodao da će oko aerodroma gravitirati oko dva miliona ljudi.

Prema njegovim rečima, pista na aerodromu "Morava", koji će biti rekonstruisan sredstvima Vlade Turske, biće produžena do kraja iduće godine kako bi mogao da primi veće avione, čime će se stvoriti potpuno nove mogućnosti za razvoj Kraljeva i okoline.

Tadić je istakao da je veoma ponosan kada Srbija gradi objekte od javnog značaja koji će trajati generacijama.

Podsetivši da Prostorni plan Srbije, pisan za period do 2020. godine, predviđa izgradnju mreže autoputeva, između ostalog i preko Čačka, od čega će neposrednu korist imati i građani obližnjeg Kraljeva.

Taj plan će otvoriti, kako je dodao, mladima nove šanse da se školuju na najboljim uiniverzitetima i da se sa lakoćom vrate u svoje gradove, a onima koji žive na selu biće data perspektiva boljeg života i bolja komunikacija sa urbanim centrima.

Aerodrom "Morava" nastao je konverzijom dela vojnog aerodroma, čime su, prema Tadićevim rečima, Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane pokazali da mogu da doprinesu civilnom dobru i interesima.

"Dajući na raspolaganje građanima ovakav aerodrom Vojska i Ministarstvo odbrane su dokazali da su razvojni činilac, a ne potrošač", naglasio je Tadić, izrazivši uverenje da će vojska takvim ponašanjem doprinositi razvoju države i u budućnosti.

Kada je reč o strateškom partnerstvu sa Turskom, koja je donirala 10 miliona evra za aerodrom "Morava", Tadić je istakao da iz te zemlje očekuje nove investicije u jugozapadnu Srbiju.

Tadić je podsetio da je Srbija, osim sa Turskom, ima strateška partnerstva sa još nekim zemljama, kao što su Kina, Francuska i Azerbejdžan, koje su takođe uključene u neke kapitalne infrastrukturne projekte.

Osvrćući se na ekonomsku situaciju u Kraljevu, Tadić je rekao da je nakon poslednjeg razornog zemljotresa za taj grad mnogo urađeno kako bi se normalizovao život njegovih stanovnika, i da sada preostaje da se pomogne nekim od nekadašnjih privrednih giganata tog kraja.

"Nadam se da ćemo ovih dana rešiti i problem Magnohroma, dovođenjm jednog velikog investitora", poručio je Tadić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja