Nenad Popović: DSS donosi milijarde iz Rusije!

Intervju

Nenad Popović: DSS donosi milijarde iz Rusije!

Politika -
Kad dođe na vlast, Demokratska stranka Srbije će iz Ruske Federacije obezbediti 10 milijardi evra, koje će biti uložene u domaću privredu

BEOGRAD - Neutralnost pre svega.Potpredsednik DSS Nenad Popović tvrdi da rejting njegove stranke raste iz dana u dan i očekuje dobar rezultat na izborima. Za Kurir naglašava da je DSS kampanju zasnovao na konkretnom političkom i ekonomskom programu, a ne na marketingu.

♦ Da li je ostvariva politička i vojna neutralnost?

- Ako pokažete odlučnost, koju je DSS oduvek imao, naravno da jeste. Kao što je Skupština za vreme Koštunice donela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, tako možemo da proglasimo i političku neutralnost. Kad država i narod stanu iza jedne odluke, tu odluku ne mogu da promene ni Brisel ni Vašington.

Šta vam smeta u politici koju sprovodi sadašnja vlada?

- Politika „Evropa nema alternativu“ puno je koštala Srbiju. Toga su svesni i u sadašnjoj vladi, pa u poslednje vreme čine sve da se ograde od te politike koju su sami uspostavili. Srbija je zbog primene SSP izgubila 600 miliona evra direktnih prihoda od nižih carina. Indirektna šteta je još veća, a to je gubitak radnih mesta.

Šta bescarinski sporazum s Rusijom konkretno znači za Srbiju?

- Zahvaljujući njemu mi praktično sve domaće proizvode izvozimo u Rusiju bez carina. To je naša velika izvozna šansa, ali i šansa za privlačenje stranih investicija i zapošljavanje. Mnoge kompanije iz EU žele da otvore proizvodnju u Srbiji kako bi mogle da izvoze svoje proizvode u Rusiju bez carina.

Najavili ste oporavak privrede kad dođete na vlast. Kako mislite da to sprovedete?

- Kad dođe na vlast, DSS će iz Ruske Federacije obezbediti 10 milijardi evra, koje će biti uložene direktno u domaću privredu. Planiramo da osnujemo interventni fond za pomoć velikim privrednim sistemima, razvojnu banku i izvoznu banku.

Boris Tadić kaže da su sve sporne privatizacije sprovedene u vreme Koštuničine vlade. Treba li te privatizacije preispitati?

- DSS je legalistička stranka i mi insistiramo da se istraže sve sporne privatizacije - ne samo one koje se poslednjih dana pominju u medijima nego apsolutno sve za koje postoji sumnja da nisu izvršene po zakonu. Naš stav je jasan, svako ko je prekršio zakon - mora da odgovara.

Nećemo sa DS

- Kako mislite da se dogovorite sa SNS o politici u vezi sa EU?

- Naši partneri iz SNS su razumni ljudi kojima je interes Srbije na prvom mestu i siguran sam da će prihvatiti naše argumente.

- Da li postoji mogućnost da ponovo sarađujete s DS?

- Ne postoji takva mogućnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja