Jovo Ostojić: Živ se Hagu neću predati!
Foto: Profimedia/Fonet

Bivši funkcioner SRS negirao da je svedocima nudio po 500 evra

Jovo Ostojić: Živ se Hagu neću predati!

Politika -
BEOGRAD - Nekadašnji član Srpske radikalne stranke (SRS) Jovo Ostojić, koga je Haški tribunal optužio za nepoštovanje suda, rekao je danas da se neće predati živ Tribunalu.

"Videću u kom pravcu će teći stvari. Ako me budu privodili, ja živ tamo neću otići. Bio sam tri puta u pritvoru po pet, tri i jedan dan, 2002. u Beogradu, kada me je haški istražitelj, tada Paolo Pistori, satima maltretirao da lažno svedočim protiv Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja. Odbio sam, nisam hteo da lažem, mada su mi nudili novac. Tada su mi još zapretili da ću da dođem u Hag, živ ili mrtav", rekao je Ostojić.

Bivši funkcioner SRS je negirao da je pritiskao svedoke i nudio im po 500 evra."Pa, ja jedva sastavljam kraj sa krajem što svi znaju u mojoj sredini. I žena i ja radimo sezonske poslove. Odakle mi 500 evra", rekao je Ostojić.Dodao je da za privođenje nije dobio nikakvo pisano obaveštenje, da je za sve saznao iz medija, da je još u maju iz poverljivih izvora saznao da će zahtev da usledi, ali da mu nije padalo napamet da beži ili se skriva.

"Pre nekoliko nedelja sam bio na promociji svojih knjiga u Republici Srpskoj. Jedva su me pustili preko granice i sve vreme sam bio praćen. Pri povratku sam više sati saslušavan", rekao je Ostojić.

Haški tribunal optužio je troje bivših i sadašnjih funkcionera SRS Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jova Ostojića, za nepoštovanje suda zbog toga što su navodno, u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja, pretili, zastrašivali i nudili mito svedocima da bi uticali na njihovo svedočenje.Svedoci su, navodi se u optužnici, lažno svedočili na jednom od suđenja Šešelju zbog nepoštovanja suda, dajući unapred naučene odgovore koje su dobili od Jojića, Radete i Ostojića, za šta su bili plaćani i do "500 evra mesečno".

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je juče da nalog za hapšenje Radete, Jojića i Ostojića postoji od 19. januara i da je bio pod oznakom poverljivosti, a da se po njemu nije postupalo jer se očekivalo da njima bude suđeno nakon izricanja presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini, od 1991. do 1993. godine. On je u pritvoru Tribunala bio od februara 2003. godine, kada se dobrovoljno predao do novembra 2014. godine, od kada čeka presudu Tribunala na privremenoj slobodi u Srbiji.

(Beta/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track