VREDNA DONACIJA: Kancelarija za KiM poklonila porodilištu u Pasjanu sanitetsko vozilo!
Foto: Marina Lopičić

Kosovo i Metohija

VREDNA DONACIJA: Kancelarija za KiM poklonila porodilištu u Pasjanu sanitetsko vozilo!

Srbija -
Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju danas su za potrebe porodilišta u Pasjanu, u Kosovskom pomoravlju, donirali sanitetsko vozilo.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Željko Jović rekao je da je ta donacija još jedan odlučan gest i jasna namera Srbije da nastavi sa podrškom srpskom narodu Kosovu i Metohiji i pokušaj da maksimalno uveća zdravstvene kapacitete u pokrajini.

"Podsetiću vas da je pre nepunih godinu dana premijer Aeksandar Vučić svečano otvorio ovo ginekološko-akušersko odeljenje Zdravstvenog centra Gnjilane u Pasjanu. Tom prilikom su donirana značajna sredstva i oprema koji su omogućili da ovo odeljenje postane, u zdravstvenom smislu, prepoznatljivo ne samo u Pomoravlju već i šire", rekao je on.

Jović je istakao da su proteklih meseci koordiniranim i marljivim radom nadležnih službi Vlade Srbije, službenika Kancelarije za KiM i Ministarstva zdravlja, drugih institucija i pojedinaca uspeli da podignu stepen zdravstvene zaštite na KiM.

"Najveći rezultat je ovo što ste mogli da vidite unutar odeljenja, bebe, porodilje koje su nasmejane i srećne. Samo u poslednja tri meseca u ovom objektu rođeno je 14 zdravih beba. Mislim da je to potvrda da naš zajednički rad uvek ima dobar rezultat", rekao je Jović.

Jović i takođe zamenik direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića Dušan Kozarev razgovarali su u Pasjanu sa direktorom i zaposlenima u Zdravstvenom centru Gnjilane o funkcionisanju zdravstvene zaštite u ovom delu Kosova.

V.d. direktora Zdravstvenog centra dr Zoran Perić zahvalio se na donaciji Kancelariji za KiM, Ministarsvu zdravlja i premijeru Vučiću koji je pre oko godinu dana prepoznao potrebu da porodilište u Pasjanu bude otvoreno.

"Otvranjem jednog ovakvog objekta mi smo samo učvrstili naše temelje opstanka na ovim prostorima. Ovaj objekat služi svima u Kosovskom pomoravlju i Kosovu. Hvala na donaciji ovog sanitetskog vozila", rekao je Perić.

Nakon obilaska porodilišta, Jović i Kozarev su obišli učenike i nastavnike u O.Š. "Miladin Popović", izdvojenom odeljenju Gimnazije "Šilovo" i Medicinskoj školi "Veliko Ropotovo", koje se nalaze u zajedničkom objektu u neposrednoj blizini porodilišta.

Za učenike ove tri škole, osnovne koju pohađa 204 đaka i dve srednje škole u koju ide 120 učenika, Kancelarija za KiM obezbeđuje prevoz iz udaljenih sela. Nakon Pasjana, Kozarev i Jović zajedno sa ministrom za povratak i zajednice Daliborom Jevtićem posetili su Gornje Kusce, mesto koje predstavlja najveću srpsku sredinu u Kosovskom Pomoravlju i koje je administrativni centar Privremenog organa opštine Gnjilane.

Tom prilikom razgovorali su sa zaposlenima, a posetili su i Velibora Petrovića, učenika drugog razreda srednje muzičke škole "Stevan Hristić", koga su Albanci napali pre nekoliko nedelja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track