GORAŽDEVAC: Srpska lista će obnoviti uništeni spomenik Srbima
Foto: Ministarstvo Za Povratak I Zajednice

Posle incidenta

GORAŽDEVAC: Srpska lista će obnoviti uništeni spomenik Srbima

Politika -
Lider Srpske liste Slavko Simić izjavio je da će ona obnoviti spomenik u Goraždevcu porušen u incidentu kada je pucano na nekoliko kuća, vozila i spomenik.

"Spomenik koji je porušen u Goraždevcu obnoviće Srpska lista sopstvenim sredstvima, napravićemo još bolji i nadam se da neće više doći do skrnavljenja spomenika.

Očekujem da se građani Peći urazume, da se urazume i bezbednosne institucije kako se incidenti ovde više ne bi događali", rekao je Simić.

On je ocenio da je strašno šta se dešava srpskom narodu na KiM, pogotovo u Goraždevcu već duže vreme i da to treba da prestane.

"Mislim da građani opštine Peć ne žele loše ovom narodu već individualci koji verovatno i stalno vrše incidente koji se stalno ponavljaju", smatra Simić.

On je naglasio i da svi treba ozbiljnije da se uključe u bezbednost ovog kraja, kao i međunorodna zajednica, u cilju uspostavljanja vladavine prava i slobode kretanja svih građana, ne samo Albanaca, već i Srba i drugih manjina koje žive na Kosovu i Metohiji.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Jablanović ocenio je da jutrošnji incident u Goraždevcu ima dublju i težu pozadinu.

"Mislim da oni koji su noćas porušili spomenik deci koja su na pravdi Boga ubijena pored reke Bistrice ne misle dobro ni deci koja danas šetaju Goraždevcem ni starim ljudima koji ovde žive. Njima smeta Srbija i srpski narod na ovom prostoru i oni žele da tu priču jednom za svagda završe", podvukao je Jablanović, nekadašnji šef Srpske liste u kosovskom parlamentu.

On je upozorio i da je ovo "poslednji alarm, poslednji poziv privremenoj vladi u Prištini, premijeru Isi Mustafi da se probude i da odreaguju kako bi počinioci ovog zločina bili pronađeni".

Jablanović je rekao da će Ministarstvo za rad u čije ime je danas došao, pružiti svu potrebnu pomoć u smislu socijalne zaštite i svake druge pomoći koja preko ovog Ministarstva može da bude pružena srpskom stanovništvu u ovom kraju.

"Naše će oči biti uprte posebno u ovaj deo teritorije Republike Srbije. Ali odgovornost za zločin koji se noćas desio imaju isključivo premijer, ministar policije i predsednica Kosova. Na njima je da spreče da se Srbi na prostoru Metohije proganjaju i da ne mogu mirno da spavaju u svojim domovima. Posebna je tragedija ta što se neko drznuo ponovo da ubije dečake ubijene pored Bistrice 2003. godine tako što im je porušio spomenik", rekao je Jablanović, dodajući da će spomenik biti obnovljen i da će Srbija uz ovaj narod ostati do kraja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja