OPET HOĆE DEČANE: Protest Albanaca protekao uz klicanje teroristima UČK

Protest u organizaciji tzv Društva istoričara Kosova

OPET HOĆE DEČANE: Protest Albanaca protekao uz klicanje teroristima UČK

Politika -
Nekoliko stotina Albanaca protestovalo je danas u Dečanima, povodom odluke Vrhovnog suda da stopira odluku o oduzimanju zemljišta manastiru Visoki Dečani

Na protestu nije bilo incidenata, a demonstranti su izneli i kritike na račun igumana Visokih Dečana, oca Save Janjića, koga optužuju da "sprovodi propagandu", javlja RTS.

Za srpski manastir Dečani na tom skupu je rečeno da je objekat "kulturnog i istorijskog nasleđa kosovskih Albanaca". Na protestu koji je trajao pola sata, učesnici su uzvikivali "UČK", (Oslobodilačka vojska Kosova), isticali transparente "Dalje ruke od imanja", "Joj, Joj, ustav", "Ustavni sud krši ustav", "Ne novoj demarkaciji", "Međunarodni faktore, ne vršite pritisak". Protest je obezbeđivala policija, a oko manastira su bile raspoređene vojne snage Kfora.

Protest je organizovao albanski Savez istoričara Kosova, ogranak u Dečanima. Član saveza Škodran Imeraj je rekao na skupu da je odluka ustavnog suda u suprotnosti sa kosovskim ustavom. Od kosovske vlade i skupštine traži da usvoje poseban zakon i da imovinu dva preduzeća "Apiko" i "Ilirija" proglasi za vlasništvo opštine Dečani.

Imeraj je zatražio od ustavnog suda da povuče odluku, a da predsednica suda Arta Rama Hajrizi podnese ostavku, jer "legalizuje odluke iz vremena nasilnih mera donetih devedesetih godina, koje su za Albance sa Kosova diskriminatorske i antinacionalne".

"Vlada i skupština treba da usvoje poseban zakon kojim bi proglasile nevažećim sve odluke i zakone iz perioda od marta 1989, kada je ukinuta autonomija Kosova, do juna 1999", rekao je Imeraj. On je optužio Savu Janjića da su njegovi nastupi i stavovi "vrlo upozoravajući i da predstavljaju najavu njegovog plana za destabilizaciju opšteg stanja u Dečanima".

Imeraj još tvrdi da manastir nije bio meta napada Albanaca, jer je, kako je istakao, reč o objektu "kulturnog i istorijskog nasleđa kosovskih Albanaca". "Zlonamerna propaganda Save Janjića nije evidentna samo u ovom slučaju... On sve vreme poziva srpske nacionaliste protiv albanskog naroda u Dečanima i na Kosovu. On i njegovi prijatelji treba da znaju da su manastir Dečani izgradili sami Albanci", rekao je Imeraj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track