ŽIVKOVIĆ UPOZORAVA: Vlada će amandman o akademskoj čestitosti proglasiti tehničkom greškom
Foto: Fonet

Uvesti princip integriteta u naučnoistraživačke radove

ŽIVKOVIĆ UPOZORAVA: Vlada će amandman o akademskoj čestitosti proglasiti tehničkom greškom

Politika -
Poslanik Nove stranke Zoran Živković tvrdi da je Vlada Srbije usvojila amandman te stranke o uvođenju principa akademske čestitosti u Zakon o naučnoistraživačkoj delatnosti, a da ima nameru da to proglasi tehničkom greškom.

Živković je rekao da je Vlada Srbije usvojila taj amandman, a da je jutros na sednicu skupštinskog Odbora za nauku došao poslanik Vladimir Orlić (SNS), koji je "dobio nalog iz Vlade Srbije i kabineta premijera da taj amandman proglasi tehničkom greškom".

U mišljenju Vlade Srbije o amandmanima na taj zakonski predlog piše da je amandman koji su podneli Živković i njegov stranački kolega Vladimir Pavićević jedini usvojeni od 46 podnetih amandmana.

Orlić je novinarima u parlamentu rekao da Živkovićeve tvrdnje da je dobio nalog iz Vlade Srbije da se usvojeni amandman proglasi tehničkom greškom nisu istinite, a da u to može svako da se uveri pregledom snimka sednice Odbora na skupštinskom sajtu.

"Ono što se često u javnosti naziva mržnjom koju pojedinci teško kontrolišu ovim dobija sasvim novu dimenziju. Ne znam kako drugačije da opišem ovo što se desilo danas. Mogu da razumem žar političke borbe, ali ovo je mimo elementarnog odnosa prema potrebi da se poštuje istina i mimo elementarnog dobrog ukusa", naveo je Orlić.

Tvrdeći da će amandman njegove stranke na kraju biti tehnička greška, Živković je rekao i da se to nije desilo u istoriji parlamentarizma i da je takvo ponašanje "dno dna".

Podsećamo, amandman glasi: "Kodeks definiše principe integriteta u naučnoistraživačkom radu u cilju očuvanja dostojanstva profesije, razvijanja i unapređivanja moralno - etičkih vrednosti, zaštite vrednosti znanja i uvažavanja i podizanja svesti o odgovornosti istraživača u naučnoistraživačkom radu, uz poštovanje principa akademske čestitosti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track