Najnovije vesti

SEDNICA POČELA SA SAT VREMENA ZAKAŠNJENJA: Rasprava nastavljena poslaničkim pitanjima
Foto: Nebojša Mandić

Narodna skupština

SEDNICA POČELA SA SAT VREMENA ZAKAŠNJENJA: Rasprava nastavljena poslaničkim pitanjima

Politika
Skupština Srbije nije danas nastavila sednicu u devet sati, kako je bilo planirano, zbog nedostatka kvoruma. Nastavak pretresa amandmana bio je zakazan za devet časova, ali je zbog nedostaka kvoruma početak sednice odložen za 10 časova.

Postavljanjem pitanja o smeni ministra odbrane Bratislava Gašića, stranačkim aktivnostima pokrajinskog premijera i lidera DS Bojana Pajtića, privatizaciji poljoprivrednih kombinata, poslanici republičkog parlamenta nastavili su danas sednicu.

Zamenik šefa poslaničkog kluba SDS Aleksandar Senić pitao je premijera Srbije Aleksandra Vučić kada će zaista Gašić biti smenjen sa funkcije ministra odbrane.

"Juče smo putem medija saznali da je Gašić smenjen sa funkcije, kako je moguće da Skupština Srbije o tome nije glasala? To je samo još jedan od primera kako premijer ne poštuje državne institucije i ustavni poredak", naveo je Senić, koji je upitao i "kako je moguće da je Vučić aktuelnu vladu sa 18 ministara sastavio za šest nedelja, a da tri nedelje ne može da nađe zamenu za Gašića".

Prema njegovom mišljenju, to je znak "da se ide na to da Gašić podnese ostavku na kraju zasedanja parlamenta i da ostane da vrši svoju funkciju do vanrednih parlamentarnih izbora".

Naprednjaci su govorili o tome da Pajtić koristi vreme i službena vozila za stranačke aktivnosti i promociju novog programa DS, a da se na tim skupovima, kažu, osim poznatih praznih obećanja mogu čuti i uvrede na račun aktuelne vlasti.

Poslanica SNS Ivana Stojiljković upitala je Pajtića kako misli da zaposli sve ljude koji završe fakultete za samo šest meseci i zašto takav program demokrate nisu primenjivale kada su bile na vlasti. Navodeći da je za vreme vlasti DS bez posla ostalo pola miliona građana Srbije, Stojiljković je Pajtića optužila i za zloupotrebu poljoprivrednika u političke svrhe.

"Zašto iskreno ne kažete građanima da nemate problem sa članovima SNS, već sa vašim članovima, kojih je sve manje", navela je Stojiljković.

I socijalisti su govorili o zloupotrebi poljoprivrednika u političke svrhe, čiji je cilj, kako su naveli, prikrivanja nerada pokrajinske vlade.

Šef poslanika SPS Đorđe Milićević upitao je koliko danas radi poljoprivrednih kombinata, budući da ih je pre početka privatizacije radilo 91, da li je tačno da je 120.000 hektara završilo u nečijim rukama, da je ugašeno 500.000 radnih mesta.

"Za vreme čijeg mandata je sprovedena privatizacija poljoprivrednih kombinata? Da li su prethodnih godina strana lica mogla doći do najkvalitetnijih poseda? Kome i zašto smeta usvajanje predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu", pitanja su koja je postavio Milićević.

Demokrata Goran Ćirić tvrdi da su u poslednje vreme usvojeni zakoni koji su lokalne samouprave dovele do ivice bankrota, pa je upitao predstavnike vlasti da li misle da je moguće sa 60 odsto sredstava servisirati sve obaveze i da li postoje konsolidovani izveštaji budžeta svih lokalnih samourpava i svih javnih sistema.

"Sistematski se radi na prelivanju tih budžeta prema centralnom budžetu", rekao je Ćirić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...