NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA: Kosovska vlada se obavezala da sprovede odluku o ZSO
Foto: Aleksandar Jovanović

Poštovanje Briselskog sporazuma

NAKON ODLUKE USTAVNOG SUDA: Kosovska vlada se obavezala da sprovede odluku o ZSO

Politika -
Kosovska Vlada saopštila je sinoć da se obavezuje da će sprovesti presudu Ustavnog suda o ZSO i pozvala sve političke aktere na Kosovu, uključujući opoziciju, da poštuju odluku suda.

Presuda Ustavnog suda biće sprovedena u fazama koje su povezane sa izradom Statuta i Dekretom o zajednici, saopštila je kosovska Vlada. Od ključnog značaja je da se ostvare zakonski zahtevi kao i da se svi politički činioci vrate političkim raspravama unutar institucija, prvenstveno u skupšštini Kosova, navodi se u saopšštenju, prenose mediji u Prištini.

Kosovski Ustavni sud saopštio je u sredu da je odlučio da će ZSO biti uspostavljena kao što je predviđeno prvim sporazumom koji su krajem avgusta u Briselu potpisali predstavnici Beograda i Prištine.

Sud je odluku doneo na zahtev predsednice Kosova Atifete Jahjage, ali je, kako se navodi, utvrdio da pojedini principi sporazuma o ZSO nisu u potpunosti usklađeni sa kosovskim Ustavom.

Jahjaga je pozvala političke aktere da poštuju odluku Ustavnog suda o ZSO.

Kako su preneli mediji u Prištini, ona je u saopštenju pozvala vladajuću koaliciju i opoziciju da iskoriste ovaj trenutak kako bi se vratili političkom dijalogu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja