ODBIO DA SE SLOŽI S KRŠENJEM STATUTA STRANKE: Laslo Varga napustio poslaničku grupu SVM!

Zbog podrške izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu

ODBIO DA SE SLOŽI S KRŠENJEM STATUTA STRANKE: Laslo Varga napustio poslaničku grupu SVM!

Politika -

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Laslo Varga napustio je poslaničku grupu te stranke u Skupštini Srbije, jer je dala podršku izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

"Davanjem podrške zakonu, grubo je prekršen program SVM-a. Prihvatanjem drastičnog smanjenja subvencija usred agrarne godine i glasanjem za smanjenje za 30 odsto fonda državnog poljoprivrednog zemljišta koje će se izdavati putem javnog nadmetanja, poslanička grupa SVM-a je izneverila obećanja koja smo u prethodnim kampanjama zajedno davali poljoprivrednicima", naveo je Varga u saopštenju.

Varga je letos prvo smenjen sa mesta potpredsednika SVM-a, a potom je i isključen iz stranke zbog nepoštovanja partijske discipline. On je, međutim, ostao član poslaničkog kluba SVM-a. U međuvremenu je, zajedno sa bivšim predsednikom nacionalnog saveta Mađara Tamašom Korhecom, osnovao nevladinu organizaciju Mađarski pokret.

Varga je u pismu koje je večeras uputio šefu te poslaničke grupe Balintu Pastoru optužio SVM da je glasanjem za Zakona o poljoprivrednom zemljištu, umesto porodičnih gazdinstava, "stao na stranu domaćih i stranih tajkuna".Prema njegovim rečima, SVM je glasanjem za Zakon o poljoprivrednom zemljištu devalvirao i sopstvene napore da se izbori za restituciju imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata."Najveći deo bivših vlasnika i njihovih potomaka, kojima će se u pravnom smislu u narednom periodu možda i vratiti imovina, tu imovinu nikada neće moći da koristi, budući da će se ona nalaziti pod zakupom u narednih 30 godina", kazao je Varga.

On je ocenio da je glasanje poslaničke grupe SVM-a "posledica diktata" predsednika te stranke Ištvana Pastora, koga je optužio da ima "nemerljivu želju za vlašću"."Učinio je to zbog procene da će mu, na ovaj način demonstrirana koaliciona lojalnost, i posle narednih pokrajinskih izbora obezbediti mesto predsednika Skupštine Vojvodine", ocenio je Varga.Prema njegovim rečima, današnjim glasanjem SVM je izgubio svoju najvažniju osobinu, a to je doslednost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track