DAČIĆ: Srbija će možda imati svog čoveka za sekretara UN, nećemo podržati CG, Hrvata i Makedonca
Foto: Dragana Udovičić

Šef srpske diplomatije o kandidatima za najvišu poziciju na Ist riveru

DAČIĆ: Srbija će možda imati svog čoveka za sekretara UN, nećemo podržati CG, Hrvata i Makedonca

Politika -
BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da će Srbija na vreme doneti odluku o kandidatu za generalnog sekretara UN ali da kandidati Crne Gore, Makedonije i Hrvatske sigurno ne mogu imati podršku Beograda.

On je podsetio da je Savet bezbednosti UN tek nedavno uputio poziv svim zemljama da predlože svoje kandidate za generalnog sekretara a da će novi generalni sekretar stupiti na dužnost 2017. godine. To znači da bi njegov izbor mogao biti u drugoj polovini iduće godine. "Srbija će na vreme doneti odluku da li će imati svog kandidata ili će podržati nekog drugog," rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Beograd svakako ne može podržati kandidate čiji su politički stavovi suprotni nacionalnim i državnim interesima Srbije. Reč je o veoma ozbiljnoj funkciji i zato Srbija mora da vodi računa kome će dati podršku, rekao je Dačić posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom. On je precizirao da nije reč o tome da li neki kandidat lično odgovara već o politici koju zastupa. Pokazalo se, kako je podsetio, da je izjašnjavanje nekih zemalja iz regiona po pitanjima koja su za Srbiju bila važna, na međunarodnom planu bilo suprotno našim nacionalnim interesima bez obzira na prijateljske odnose sa njima.

"Isto tako kao što oni vode računa o svojim interesima i mi ćemo voditi o našim. Da budem potpuno iskren, kandidati Crne Gore, Makedonije i Hrvatske sigurno ne mogu imati našu podršku. Da li bi podržali predlog iz Albanije?" zaključio je Dačić. Crnadak je rekao da se u BiH još nije razgovarlo ni o sopstvenom kandidatu ni o eventualnoj podršci kandidatu neke druge zemlje. Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da će kandidat za generalnog sekretara UN kojeg podrži Srbija imati dobre šanse da bude i izabran i dodao da odluka o tome još nije doneta. Vučić je za TV Prva rekao da će kandidat kojeg Srbija podrži možda biti građanin Srbije, a možda i ne.

"Onaj kandidat kojeg Srbija bude podržala će 70 odsto biti i izaban na tu funkciju. Gledaćemo da onaj koga budemo podržali bude i izabran, da bismo imali dodatni uticaj i mogućnosti", rekao je Vučić. On je primetio da su neki koji su do sad predlagali kandidate znali da njihovi kandidati neće biti izabrani i da to rade zbog rešavanja unutrašnjih pitanja. "Mi nemamo unutrašnjih problema, neću nikome da se pravdam, već hoćemo da ostvarimo najbolji uticaj za Srbije", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track