ALEKSANDAR POPOV: EU nema dovoljno snage, uticaj SAD na region je presudan
Foto: AP 28 Nov 2015

Dva ključna igrača na Balkanu

ALEKSANDAR POPOV: EU nema dovoljno snage, uticaj SAD na region je presudan

Politika -
Ranije smo imali bipolarni svet, sada imamo multipolarni, ali dva ključna igrača na sceni su EU i SAD. SAD doživljavaju EU kao neku vrstu konkurentske sile, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam

Uticaj SAD je veliki na region, naročito na Kosovu, a Vašington vidi Evropsku uniju kao neku vrstu konkurencije, kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam, koji ističe da se uticaj SAD na region vidi i direktno i indirektno.

"Direktno, na Kosovu je presudna reč američke administracije u mnogim pitanjima i kad se nešto dešava na Kosovu treba pogledati da li iza toga stoje američki prsti. S druge strane, izbeglička kriza je posledica delovanja SAD na Bliskom istoku, to je destabilizovalo Evropu, proizvelo je nove sukobe unutar EU. Imam utisak da je to rezultat toga da Evropa na neki način ima neki problem, ne može da bude suparnik Americi, ranije smo imali bipolarni svet, sada imamo multipolarni, ali dva ključna igrača na sceni su EU i SAD. SAD doživljavaju EU kao neku vrstu konkurentske sile i da ovde u tim potezima ima neke namere da EU ne bude tako jaka kakva bi mogla da bude", ističe Popov.

Prema njegovim rečima, Evropa nema vremena da se posveti našem regionu.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

"Spomenuo sam destabilizaciju EU kroz izbegličku krizu, a to utiče i na region, sve što se dešava u Evropi odražava se na region. Evropa nema snage da se posveti rešavanju problema u regionu. Vidimo da je nemačko-britanski plan za BiH već godinu i nešto dana na letu, vidite šta se dešava na Kosovu. Da je veća pažnja posvećena regionu takve stvari se ne bi dogodile. Ovo će biti jako turbulentna godina, imali smo nagoveštaje šta može da se dogodi, nas čeka još milion izbeglica, čeka nas dalja nestabilnost u EU, mnogo nerešenih pitanja je u regionu, nestabilne su situacije u skoro svim državama regiona. Iskreno se nadam da ako ne bude globalne krize da region neće biti destabilizovan do te mere da se ugrozi mir na ovim prostorima", dodaje Popov.

Takođe, navodi da je Vlada Srbije dobro reagovala u situacijama koje su mogle da dovedu do krize u regionu. "Teško je plivati u ovakvoj situaciji, koliko god imao primedbe na ponašanje Vlade na unutrašnjem planu, toliko mislim da se vešto ponaša u složenim okolnostima u EU, gde smo od loših momaka postali dobri momci. Da ne govorim o regionalnoj politici, ona je dobra, mada je najveći gaf što je Vlada išla na proslavu Dana Republike Srpske, ali je Vlada pokazala zrelu regionalnu politiku. I dalje imamo neizvesnost kako će se stvari odvijati u Hrvatskoj, ali se Srbija ponašala na konstruktivan način u odnosima u regionu. Mislim da je time ubrala poprilične poene i kod EU, ali i kod ključnih zemalja, naročito Nemačke", zaključio je Popov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track