DS: Gradska vlast u Novom Sadu će vršiti otpuštanja po partijskoj liniji
Foto: Beta

Polemika demokrata i naprednjaka

DS: Gradska vlast u Novom Sadu će vršiti otpuštanja po partijskoj liniji

Politika -
Novosadski odbor Demokratske stranke ocenio je danas da će najavljeno otpuštanje viška radnika u javnom sektoru dovesti u težak položaj radnike u gradskoj upravi, kojima preti opasnost da postanu žrtve segregacije po partijskom principu

Demokratska stranka optužila je danas u saopštenju Srpsku naprednu stranku da se najavljena otpuštanja radna u javnom sektoru sprovode po partijskog liniji, a naprednjaci odgovorili da DS iskazuje lažnu brigu i da je u pitanju nemoral onih koji su bili u stanju da u jednom danu, u jednom gradskom preduzeću u Novom Sadu zaposle više od stotinu svojih aktivista.

Novosadski odbor Demokratske stranke (DS) ocenio je danas da će najavljeno otpuštanje viška radnika u javnom sektoru dovesti u težak položaj radnike u gradskoj upravi, kojima preti opasnost da postanu žrtve "segregacije po partijskom principu" koju sprovodi vlast u tom gradu predvodjena Srpskom naprednom strankom (SNS).

"Gradska vlast u Novom Sadu detaljno je razradila mehanizam po kojem će ispuniti nametnutu obavezu za otpuštanje viška radnika, i to tako da u javnim službama i institucijama zadrži svoje partijske aktiviste, koje je sama u njima zaposlila i koji bi, po svim objektivnim kriterijumima, morali biti prvi na spisku prekobrojnih", navedeno je u saopštenju DS.

Ta partija je ocenila i da će prvi korak biti nova preraspodela radnih zadataka, u kojoj će aktivisti vladajuće stranke biti rasporedjeni na radna mesta koja su ključna za proces rada i ne mogu biti ugašena, a radnici koje vladajuća stranka ne štiti biće rasporedjeni na sporedne, često i nepostojeće poslove, kako bi u drugom koraku mogli biti proglašeni za tehnološki višak i otpušteni.

DS je dodao i da je opisani metod "racionalizacije" uspešno testiran u Policijskoj upravi Novi Sad, na primeru porodice policajca Danijela Lučića, koji je u "sličnom fingiranom postupku preraspodele radnih zadataka ostao bez posla".

"Lučićev slučaj, u kojem je taj školovani policajac bio nateran da prihvati novo radno mesto koje je posle tačno 16 dana proglašeno za nepotrebno i jednostavno ugašeno, predstavlja obrazac po kojem gradska vlast pokušava da se reši viška radnika i pri tom sačuva svoje partijske jurišnike koje je u medjuvremenu uhlebila u gradskoj upravi i preduzećima", kazali su.

Foto: Beta
Foto: Beta

DS je najavila i da će pružiti besplatnu pravnu pomoć svim zaposlenima u gradskoj upravi i javnim preduzećima čija radna i ljudska prava budu prekršena, te da su prostorije Gradskog odbora te stranke u Ulici Vojvodjanskih brigada 24 otvorene svakog radnog dana od 10 do 20 časova.

SNS: Stučne timove angažujte da brane vaše funkcionere

Novosadski odbor Srpske napredne stranke (SNS) ocenio je danas da Demokratska stranka (DS) iskazuje "lažnu brigu" zbog najavljenog otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru.

"Ne postoje reči kojima se može opisati nemoral onih koji su bili u stanju da u jednom danu, u jednom gradskom preduzeću u Novom Sadu zaposle više od stotinu svojih aktivista da bi danas iskazivali lažnu brigu i lili krokodilske suze zbog sprovodjenja racionalizacije koja je neophodna da bi se izbegao kolaps ka kojem je javni sektor vodila politika DS", navela je SNS.

Ta stranka je pozvala DS da "svoje stručne pravne timove angažuje u sudskim procesima, koji se vode protiv njenih funkcionera, a tiču se najveće pljačke gradjana Vojvodine koju već 16 godina sprovodi režim Bojana Pajtića".

Novosadski odbor DS ocenio je ranije danas da će najavljeno otpuštanje viška radnika u javnom sektoru dovesti u težak položaj radnike u gradskoj upravi, kojima preti opasnost da postanu žrtve "segregacije po partijskom principu" koju sprovodi vlast u tom gradu predvodjena SNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track