PODRŠKA PREDSEDAVAJUĆEG EU: Holandija će pomoći Srbiji u segmentu vladavine prava
Foto: Profimedia

Reforma pravosuđa

PODRŠKA PREDSEDAVAJUĆEG EU: Holandija će pomoći Srbiji u segmentu vladavine prava

Politika -
Ambasador Holandije u Srbiji Herit Kornelis van den Dol izjavio je da je njegova zemlja spremna da pomogne Srbiji u segmentu vladavine prava, jednom od tri stuba pristupa proširenju EU.

BEOGRAD - Holandski ambasador je rekao da je, uprkos budžetskim rezovima u holandskoj diplomatiji u celosti povećano ulaganje u oblasti iz poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, kao jednoj od prioritetnih oblasti.

"Holandija se u potpunosti drži toga i ostaje spremna da pomogne Srbiji u ovom prioritetnom domenu. Da bi se to podržalo, Holandija je prošle godine intenzivirala svoje napore u segmentu vladavine prava u čitavom regionu uspostavljanjem regionalne jedinice za vladavinu prava", rekao je Van den Dol, čija država je 1. januara preuzela predsedavanje EU.

Glavni cilj intenziviranja ove politike je dvostruk, jer kako je rekao, Holandija s jedne strane želi da uspostavi centar znanja za pitanja u vezi sa vladavinom prava da bi se odmaklo dalje od fraza kao što je "nezavisnost pravosudja" i da se dobiju analize utemeljene na dokazima o tome šta su problemi i izazovi. "Ova analiza nije univerzalno primenljiva već sagledava svaku državu pojedinačno.

S druge strane se nadamo da će nam ovakav regionalni pristup pomoći da ostvarimo višestruke efekte", rekao je ambasador. On je poručio da je za sva ova pitanja ključno sprovođenje zakona. "Akcioni planovi i novi zakoni su važni, ali, kao što kažu - praksa će pokazati njihovu uspešnost. Bez brze i prikladne primene, reforme postoje samo na papiru i niko u Srbiji neće primetiti razliku.

Istinska reforma pravosudja će osnažiti nezavisnost, profesionalizam, efektivnost i efikasnost pravosudnog sistema", rekao je Van den Dol.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track