NEMAČKI DIPLOMATA: Šokirani smo nasiljem opozicije na Kosovu
Foto: AP

Posebni izaslanik nemačkog MIP za Balkan

NEMAČKI DIPLOMATA: Šokirani smo nasiljem opozicije na Kosovu

Politika -
PRIŠTINA - Posebni izaslanik nemačkog ministarstva spoljnih poslova za Balkan Ernst Rajhel izjavio je da su Nemačka i međunarodna zajednica šokirane nasiljem opozicije na Kosovu i pozvao je da se vrati u institucije i da u njima ostvaruje svoju ulogu.

"Zabrinjava da se opozicija nije jasno distancirala od nasilja. Imamo utisak da je opozicija na pogrešnom putu sa koga treba da se vrati što je pre moguće. Ubeđeni smo da postoji potreba da se vratimo na demokratski put, tamo gde se može voditi demokratska rasprava o različitim stavovima i mišljenjima", rekao je Rajhel u intervjuu za albanski program radija Dojče vele (DW).

On je rekao da "rasprava treba da se vodi u parlamentu argumentima, a ne suzavcem ili molotovljevim koktelima". Rajhel je ocenio da izbori nisu rešenje za izlazak iz sadašnje situacije. "Opozicija sa vrlo malim brojem poslanika, samo zarad opstrukcije u parlamentu i na ulici ne treba da bude nagradjena novim izborima. Ako se prihvati ova metoda da se izbori nameću silom, onda se to uvek može koristiti kao model", naveo je nemački diplomata, koji je bio i ambasador Nemačke na Kosovu. Upitan da prokomentariše zahteve opozicije za povlačenje sporazuma o Zajednici srpskih opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom, on je podsetio da je Ustavni sud rekao svoje mišljenje.

"Ovde je u stvari trebalo očekivati da će opozicija biti zadovoljena ovom odlukom (o ZSO) i da prihvati da vlada radi na osnovu te odluke Ustavnog suda. Opozicije sa jedne strane slavi ovu odluku, a sa druge strane je ne prihvata i ne dozvoljava da se radi na osnovu odluke Ustavnog suda", rekao je Rajhel.

Prema njemu, i stav oko demarkacije granice prema Crnoj Gori doprinosu stvaranju utiska da je opozicija manje zainteresovana za objašnjenje ovih pitanja i da je više zainteresovana za "obaranje vlade koju je izabrala velika partlamentarna većina". Rajhel se založio za nastavak dijaloga Kosova i Srbije, jer se u njemu, kako je naveo, postavljaju fundamentalne osnove interesa Kosova za suverenitetom.

"Istovremeno bi trebalo da se ugase paralelne strukture kako je to 2011. godine u Beogradu zatražila kancelarka (Angela) Merkel i sa druge strane treba stvoriti mehanizme efektivne kontrole suvereniteta Kosova i na severu zemlje. Put za ostvarivanje tog cilja je dijalog, jer se bez dijaloga ne može očekivati ostvarivanje tih interesa", kazao je nemački diplomata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track