IVANIĆ ZA NOVI NEWSWEEK: Beograd ima pošten pristup i prema BiH i Republici Srpskoj
Foto: Profimedia

Međusobni odnosi odlučni

IVANIĆ ZA NOVI NEWSWEEK: Beograd ima pošten pristup i prema BiH i Republici Srpskoj

Politika -
BEOGRAD- Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić ocenio je da su odnosi BiH i Srbije vrlo dobri i da Beograd ima dobar i pošten pristup i prema BiH i prema Republici Srpskoj.

U intervjuu za novi broj nedeljnika "Njuzvik" (Newsweek), Ivanić je rekao da smatra da je normalno da Beograd komunicira i s predsednikom RS Miloradom Dodikom i s vlastima u Banjaluci jer su oni odgovorni za stanje u RS.

"Naša unutrašnja politička bitka ne treba da bude predmet interesovanja Beograda niti je pošteno tražiti od Beograda da se opredeljuje za bilo koju stranu. Pozicija Beograda je u tom smislu neutralna i ja sam im na tome zahvalan", kazao je Ivanić.

On je dodao da veoma dobro saradjuje i s premijerom i s predsednikom Srbije i da "rado čuje" njihove stavove, ali da odluke donosi sam. Govoreći o odnosima Srbije i BiH, koji kako je rekao idu uzlazno-silaznom putanjom, Ivanić je ocenio da je najveća greška bila otkazivanje posete Tomislava Nikolića Sarajevu zbog privodjenja Orića u Švajcarskoj.

"Ne može jedan čovek, pa i da je najdostojanstveniji, a nije, jer je i u BiH optužen za ratni zločin, biti povod takvog odnosa. Sve što se desilo u Srebrenici i necivilizacijski napad na premijera Vučića još su gori primer. Na sreću, i mnogo više zahvaljujući Beogradu nego Sarajevu, to je prevaziđeno", kazao je Ivanić.

Srpski član Predsedništva BiH je rekao da je protiv novog sporazuma o BiH, oceniviši da za to ne postoji konsenzus unutar BiH niti interes i saglasnost medjunarodne zajednice.

Kako je dodao, Milorad Dodik koristi priču o nezavisnoj RS i izmišlja tajni plan Zapada o njegovom rušenju da bi ostao na vlasti i da bi skrenuo pažnju s katastrofalne ekonomske situacije, korupcije i afera.

"I sam Dodik zna da danas ne postoje uslovi da RS bude nezavisna jer mislim da je to rekla i Srbija", izjavio je Ivanić.

Povodom najave referenduma o Sudu i Tužilaštvu u RS, Ivanić je rekao da je veoma kritičan prema pravosudju, "jer je ono ispolitizovano do neslućenih razmera", da se za ratne zločine osudjuju samo Srbi i "stiče se utisak da nad Srbima nije učinjen niti jedan ozbiljniji zločin", ali da ne misli da je referendum rešenje.

"Ključno je pitanje šta se dogadja dan posle i na to još nismo dobili odgovor. Bez toga referendum je nepotrebna avantura. Smatram da je Dodik čestim pretnjama referendumom, od kojih nije bilo ništa, izlizao i obesmislio ideju referenduma", ocenio je Ivanić.

(Newsweek)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track