Najnovije vesti

KAMBERI: Još ne znam da li ćemo učestvovati na izborima, nepotrebni su
Foto: Fonet/Ljiljana Stojanović

Odluka narednih dana

KAMBERI: Još ne znam da li ćemo učestvovati na izborima, nepotrebni su

Politika
23:54h
Poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Skupštini Srbije Šaip Kamberi izjavio je danas da su vanredni parlamentarni izbori nepotrebni, i dodao da ta stranka koja okuplja Albance sa juga Srbije još nema stav o tome da li će na učestovovati na njima.

Kamberi je rekao da će u narednih nekoliko dana Predsedništvo PDD doneti odluku da li će stranka učestvovati na parlamentarnim izborima i ako odluka bude pozitivna, onda će uslediti razgovori sa drugim albanskim partijama iz Bujanovca i Preševa o eventualnom zajedničkom nastupu.

"Mislim da je bilo nepotrebno da se sazovu vanredni parlamentarni izbori jer još nema dve godine od početka ovog mandata. Za učešće na parlamentarnim izborima imaćemo stari problem, a to je da stranke manjina nastupaju pod istim uslovima kao velike stranke - moraju da prikupe po 10.000 potpisa za podršku liste, što je za nas zaista teško", kazao je Kamberi.

On je rekao da to u praksi znači da albanska partija koja želi da učestvuje na parlamentarnim izborima mora u dve opštine, Bujanovcu i Preševu, da prikupi po 5.000 potpisa, dok u isto vreme velike stranke prikupljaju prosečno po 100 potpisa po opštini.

Na poslednjim parlamentarnim izborima, od albanskih partija na jugu Srbije učestvovala je samo Partija za demokratsko delovanje, čiji je lider Riza Haljimi, dok su ostale albanske partije odlučile da parlamentarne izbore bojkotuju pošto nije bio postignut dogovor o zajedničkom nastupu.

U aktuelnom sazivu Skupštine Srbije Albance iz Bujanovca, Preševa i Medvedje zastupaju poslanici Riza Haljimi i Šaip Kamberi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...