KIRBI KOD VUČIĆA I GAŠIĆA: „Srbija i Amerika danas se mnogo bolje razumeju
Foto: Tanjug Oksana Toskić

Oproštajna poseta

KIRBI KOD VUČIĆA I GAŠIĆA: „Srbija i Amerika danas se mnogo bolje razumeju

Politika -
BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadora SAD Majkla Kirbija i tom prilikom zajednički su zaključili da su politički odnosi Srbije i SAD danas mnogo bolji nego pre tri godine, kada je američki diplomata započeo mandat u Srbiji.

„Srbija i Amerika se danas mnogo bolje razumeju“, rekli su Vučić i Kirbi, i istakli da se to pokazalo i tokom dve prošlogodišnje posete srpskog premijera Sjedinjenim Američkim Državama", navodi se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

Premijer Vučić je, kako se navodi, posebno je zahvalio ambasadoru Kirbiju što je svojim velikim diplomatskim znanjem i iskustvom doprineo unapređenju srpsko-američke ekonomske saradnje, kao i na njegovom angažmanu u dovođenju američkih investitora u Srbiju.

Ambasador Kirbi je zahvalio premijeru Vučiću na podršci koju je tokom mandata imao od Vlade Srbije. Američki diplomata je izrazio nadu da će odnosi dveju zemalja napredovati i ubuduće, sa uverenjem da će Srbija održati političku i ekonomsku stabilnost.

Kirbi i Gašić: Vojna saradnja dve države na visokom nivou

Ministar odbrane Bratislav Gašić i odlazeći ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi ocenili su danas da je vojna saradnja dve države i dalje na izuzetno visokom nivou uprkos budžetskim restrikcijama, kao i da je ta saradnja najrazvijeniji deo odnosa Srbije i SAD. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Gašić je zahvalio Kirbiju na podršci koju je pružao tokom svog mandata razvoju vojne saradnje dve zemlje.

Posebno su naglašeni rezultati koji se postižu u okviru reforme sistema odbrane, projekta razvoja baze "Jug", opremanja i modernizacije Vojske Srbije, kao i zajedničke obuke. Takodje, istaknuta je i važnost školovanja i usavršavanja pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u saradnji sa SAD. Sagovornici su konstatovali da niz predstojećih aktivnosti i projekata govori u prilog razvijenosti saradnje u oblasti odbrane, poput projekata u vezi sa učešćem pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama i u oblasti vojnomedicinske saradnje.

Gašić i Kirbi saglasili su se da je Srbija postigla zapažene rezultate u procesu evropskih integracija, kao i da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije pokazali visok nivo spremnosti za realizaciju dela obaveza u tom procesu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track