DAVENPORT: Rusija da ne podriva put Srbije ka EU
Foto: Dado Đilas

Uskladiti spoljnu politiku

DAVENPORT: Rusija da ne podriva put Srbije ka EU

Politika -
Šef Delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport rekao je da Srbija kao i druge držžave Evrope, uključujući članice EU, razvija odnose sa Rusijom i izrazio uverenje da će to biti moguće sprovoditi, ali na način da se ne podriva evropski put Srbije i njeno pristupanje EU.

Davenport je, na pitanje kako ocenjuje spoljnu politiku Srbije, uključujući njene odnose sa Rusijom, rekao da EU, budući da je Srbija kandidat za članstvo, koja je otvorila i prva poglavlja, na nju gleda kao na nekog ko će podržžati i vođenje zajedničke spoljne politike.

"Očekuje se da Srbija progresivno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU. Srbija, kao i druge držžave Evrope, uključujući članice EU, razvija odnose sa Rusijom. Srbija ima tradicionalne, snažžne i trgovinske veze sa Rusijom. Uveren sam da će to biti moguće sprovoditi, ali na način da se ne podriva evropski put Srbije i njeno pristupanje EU", rekao je on.

"Kada je reč o putu ka EU, ključno je za Srbiju da 2016. održi i osnaži zamajac reformi", rekao je Davenport.

On je dodao da je Vlada Srbije visoko na listu prioriteta stavila ekonomske reforme i borbu protiv korupcije i naglasio da EU snažno podržava ekonomske reforme Srbije.

"Srbija je trenutno u završnoj fazi osmišljavanja programa ekonomskih reformi za ovu godinu, što čini u bliskoj konsultaciji sa Evropskom komisijom. Očekujemo finalizaciju toga. Takođe, podržaćemo program ekonomskih reformi koji za ciljeve treba da ima modernizaciju ekonomije, povećanje konkurentnosti i da vodi ka otvaranju novih radnih mesta", rekao je Daveport.

"Od krucijalne važnosti za sve nabrojano biće privlačenje novih investicija, i domaćih i stranih, kao i poboljšanje opšte poslovne klime u Srbiji, za šta je veoma važno da tokom ove godine uočimo značajan napredak u vezi sa konsolidacijom reformi u domenu pravosuđa, uključujući tužilaštvo, delotvornu borbu protiv korupcije, snažno poštovanje vladavine prava", naveo je šef Delegacije EU u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Srbija je zasluženo dobila pohvale za ulogu koju je odigrala prilikom hvatanja u koštac sa migrantskom krizom tokom proteklih nekoliko meseci.

"Srbija je uspela da obezbedi prolaz nezapamćeno velikog broja izbeglica preko svoje teritorije, bez većih problema i incidenata, dakle, veoma uspešno", rekao je Daveport.

"Veoma nam je drago što mogu da kažem da smo u cilju pružanja pomoći Srbiji obezbedili oko 30 miliona evra, naročito u humanitarnoj pomoći - hrani, odeći, kao i pomaganjem u opremanju smeštaja za prijem izbeglica tokom zime", kazao je on za Danas.

Prema njegovim rečima, Srbija je prošle godine uspešno odgovorila na izazov predsedavanja Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, uključujući organizovanje završnog Ministarskog sastanka OEBS u decembru u Beogradu.

On je ocenio da je nedavni sastanak premijera Srbije i Kosova i Metohije u Briselu bio dobar i sa konkretnim rezultatima.

"Postignut je, povrh svega, dogovor o nastavku primene dosadašnjih sporazuma, ali je odlučeno i da se ide napred i razgovora o temama koje su važne za obe strane, uključujući transport", zaključio je Davenport.

(Tanjug/Danas)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track