VIDEO OPET HAOS U PRIŠTINI: Bačen suzavac, skupština prekinuta, poslanici razbijena glava
Foto: Tanjug Edib Tahirović

Privedena 3 poslanika

VIDEO OPET HAOS U PRIŠTINI: Bačen suzavac, skupština prekinuta, poslanici razbijena glava

Politika -
PRIŠTINA - Sednica kosovske skupštine i danas je, kao i prethodnih šest meseci, čak tri puta prekinuta zbog suzavca, neki su se poslanici zaštitili i gas maskama, ali su pred prekid uspeli da izglasaju rezoluciju kojom su osudili odluku suda u Nišu kojom je osam pripadnika OVK osuđeno na po 15 godina zatvora.
1 / 5 Foto: Tanjug Edib Tahirović

Nakon prekida sednice poslanici su napustili salu, a suzavac je i ovog puta unet u skupštinu uprkos jakim merama obedbeđenja, koje je pretresalo sve poslanike, ali i novinarske ekipe.

Poslanica Albulena Hadžiju danas je u parlamentu zadobila i povredu glave kada je u opštoj gužvi i koškanju gurnuta na pod.

Veselji suspendovao 18 opozicionara, policija privela troje poslanika

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji suspendovao je 18 poslanika opozicije nakon današnjih incidenata u kojima su opozicionari u tri navrata aktivirali suzavac u sali parlamenta. Kako je rekao srpski poslanik u Skupštini Kosova Nenad Rašić, od 18 suspendovanih poslanika policija je privela troje poslanika opozicije. Rašić je rekao da je nastavak sednice zakazan za 15 sati.

Poslanici opozicije danas su u tri navrata, bacanjem suzavca, prekinuli rad kosovskog parlamenta. Oni traže da Vlada Kosova podnese ostavku i da se raspišu izbori, a protive se i tome da poslanici u Skupštini Kosova biraju predsednika Kosova, za koga je predložen Hašim Tači. Opozicija traži da se predsednik bira na predsedničkim izborima, za šta bi prethodno trebalo da se izmeni izborni zakon. Danas su, ispred skupstinške zgrade i uz jako policijsko obezbedjenje, protestovale i pristalice opozicije sa istim zahtevima.

Na samom početku sednice poslanicima se obratio predsednik Samoopredelenja Visak Imeri, koji je rekao da vlast u Prištini nema legalitet, te da 200.000 potpisa građana u peticiji za vanredne izbore dokazuju da vlast treba da podnese ostavku. Na dnevnom redu sednice, inače, uglavnom su tačke koje se odnose na proces vizne liberalizacije Kosova sa EU, a opozicija je ranije najavila blokadu rada parlamenta, koju uspešno sprovodi već šest meseci.

Pristalice opozicije su se okupile ispred skupštine oko 10 sati, protiveći se održavanju sednice i ponavljajući zahteve koji se odnose na raspisivanje izbora i poništavanje sporazuma o Zajednice srpskih opština i demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom. U međuvremenu, nakon prekida radapristalice Samoopredlenja, njih oko dve stotine, okupile su se ispred zgrade skupštine.

Takođe, jedan demonstrant je uhapšen jer je bacio baklju u pravcu pripadnika policije. Ranije su pojedini mediji preneli da su aktivisti vladajuće koalicije ispred skupštine jajima gađali poslanika Samoopredelenja Aljbina Kurtija. Inače, veliki broj kosovskih policajaca obezbeđuje zgradu Skupštine Kosova na kojoj će biti razmatrane 22 tačke dnevnog reda, uglavnom povezane sa ispunjavanjem kriterijuma za liberalizaciju viza.

Predstavnici opozicije, pre svega pokreta Samoopredeljenje, najavili su okupljanje i proteste ukoliko vladajuća većina pokuša da na dnevni red stavi izbor za predsednika Kosova.

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji je iz Brisela, gde je bio do juče, naveo da izbor predsednika Kosova neće biti na dnevnom redu današnje sednice.

Opozicione stranke su najavile da će onemogućiti održavanje današnje sednice i nisu isključile mogućnost upotrebe suzavca i drugih sredstava kako bi sprečili raspravu.

Opozicija je u više navrata bacala suzavac u zgradi palamenta kako bi sprečila zasedanja zbog protivljenja sporazumima sa Srbijom i o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Predsednik Kosova bira se u parlamentu. Kao jedini kandidat pominje se predsednik Demokratske partije Kosova i ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Kurtija gađali jajima

Dve nepoznate osobe gađale su danas jajima poslanika opozicionog pokreta Samopredeljenje Aljbina Kurtija ispred zgrade parlamenta.

Do sada su upravo aktivisti pokreta Samoopredeljenje svoje oponente gađali jajima, a na meti su im bili ministri pravde Hajredin Kuči, ekonomskog razvoja Bljerand Stavileci, poljoprivrede Memlji Krasniči i rada Arban Abraši, kao i zamenici ministra inostranih poslova Petrit Seljimi i lokalne samouprave Bajram Geci.

Sa takvom praksom prestali su nakon što se obezbedjenje Krasnićija fizički sukobilo sa aktivistima Samoopredeljenja koji su jajima pogodili ministra. Opozicioni poslanici su u zgradi Skupštine Kosova jajima gadjali i premijera Kosova Isa Mustafu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track