NIKOLA POPLAŠEN: Optužnica protiv Šešelja od početka bila na klimavim nogama
Foto: Printscreen

Bivši predsednik Republike Srpske

NIKOLA POPLAŠEN: Optužnica protiv Šešelja od početka bila na klimavim nogama

Politika -
SARAJEVO - Bivši predsednik Republike Srpske i nekadašnji lider Srpske radikalne stranke u RS Nikola Poplašen izjavio je da je optužnica protiv Vojislava Šešelja "od početka bila falsifikat i na klimavim nogama".

Poplašen je za sarajevski portal Vijesti.ba rekao da je oslobadjajuća presuda Šešelju bila jedini mogući pravno utemeljni ishod takve optužnice.

"Radi se o čoveku koji može biti ocenjivan sa stanovišta verbalnog delikta, ali verbalni delikt odavno nije deo inkrimisanih pravnih sankcija u pravno uređenim državama. Druga je stvar, ko se i koliko slaže sa političkim stavovima i političkim delovanjem Vojislava Šešelja, ali to nije i ne može biti predmet Haškog tribunala nego nekih demokratskih procesa", kazao je Poplašen.

Upitan da li se oslobadjajuća presuda Šešelju može tumačiti kao kompromis, s obzirom na optužbe srpske javnosti da je Haški tribunal od svog osnivanja usmeren protiv Srba, bivši predsednik RS je kazao da je taj sud "uperen protiv svih demokratskih procesa, pa onda i protiv Srba, izmišljajući zločine i osudjujući ljude bez ikakve pravne osnove".

"Haški tribunal i njegovi nalogodavci još nemaju razloga da bilo s kim sklapaju kompromis. Tu se više može nagadjati o namerama onih koji su izrekli takvu presudu, a vezane su za nalogodavce tog tribunala", istakao je Poplašen. On je rekao da su tokom rata na prostoru bivše Jugoslavije počinjeni ratni zločini sa različitih strana, a da je smisao Tribunala bio da utvrdi obim i počinioce zločina, a ne da politički sudi.

"Ja govorim o elementu uloge Haškog tribunala u političkim procesima, a ne o osudi zločina što bi bila njegova stvarna funkcija", rekao je Poplašen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track