Tadić i Vorlik otvorili biogasnu elektranu kod Blaca
Foto: TANJUG

Tadić i Vorlik otvorili biogasnu elektranu kod Blaca

Politika -
Pogon na farmi Milana Vidojevića u selu Donja Draguša kod Blaca će već za nekoliko dana isporučivati električnu energiju Elektroprivredi Srbije

BLACE - Kandidat za predsednika Srbije Boris Tadić i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik otvorili su danas visokotehnološku biogasnu elektranu na farmi mlekare "Lazar" kod Blaca.

U pitanju je pogon za proizvodnju električne energije iz biomase, odnosno stajskog đubriva, koji je uz podršku ambasade SAD otvoren na farmi Milana Vidojevića u selu Donja Draguša kod Blaca. Taj pogon će već za nekoliko dana isporučivati električnu energiju Elektroprivredi Srbije. Tadić je poručio da je proširivanje aktivnosti farmera i proizvođača mleka na domen energetike ulaganje u razvoj čitave zemlje.

On je ukazao da, kada bi poput Vidojevića još nekoliko stotina farmera imala slična postrojenja, moglo bi se da se proizvede nešto manje električne energije nego što čini termoelektrana "Obrenovac"."To pokazuje kakav doprinos od poljoprivrede možemo očekivati u domenu proizvodnje električne energije. S druge strane ovde su u pitanju izuzetni potencijali u zaštiti životne sredine, racionalnom privređivanju i maksimalnom korišćenju svih prirodnih i bioloških resursa kojima Srbija raspolaže", rekao je Tadić.

On je dodao da je to ujedno i dokaz odgovornog upravljanja zemljom i ukazao da se na primeru farme i mlekare "Lazar" može videti koliko jedno domaćinstvo i jedan preduzetnik mogu doprineti opštem razvoju poljoprivrede."Više takvih primera mogu suštinski doprinostiti jednom važnom domenu privrede, a to je energetika", ukazao je Tadić.

Ukazujući na podršku ambasade SAD razvoju biogasne elektrane na farmi "Lazar" Tadić je rekao:"Strateško povezivanje proizvođača mleka, stočara i poljoprivrednika sa institucijama države i institucijama drugih država daje dobar rezultat", rekao je Tadić. Prema njegovim rečima, zbog toga je i Srbija okrenuta ka evropskim integracijama i saradnji sa svetom, te da taj proces ne sme da bude prekinut ni po koju cenu.

Ambasadorka SAD Meri Vorlik, ukazujući da će "Lazar" za nekoliko dana proizvoditi električnu energiju i prodavati je EPS-u, rekla je da je time napravljena prekretnica u proizvodnji mleka i zaštiti životne sredine u Srbiji."Ova mlekara nastavlja da napreduje i proširuje svoju proizvodnju a zajedno sa njom rešiće i njeni snabdevači, koji ih je u ovom trenutku 3.000", rekla je Vorlik.Vorlik je dodala da je u pitanju jedan od najznačajnijih primera tehnološkog napretka u poljoprivredi u Srbiji i istakla da je to jedna od najvećih investicija u privatnom sektoru u regionu."Ona može da predstavlja primer drugim kompanijama kako investicije u visoku tehnologiju mogu da donesu profit", kazala je Vorlik.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović, koji je takođe, prisustvovao otvaranju tog pogona poručio je da je podvig farme i mlekare "Lazar" primer Srbije kakvu građani žele."To je svetska Srbija sposobna da napravi prijateljstva i da ostvari partnerstvo", rekao je Petrović.

On je rekao da danas mlekara Lazar proizvodi 60 tona mleka dnevno i pomaže da 3.000 porodica koje se bave poljoprivredom imaju stalan i siguran izvor prihoda. Prema Petrovićevim rečima, ovo postrojenje koje će da pravi jedan megavat električne energije je "malo tehnološko čudo" i predstavlja dodatnu zaradu u proizvodnji hrane."Sa druge strane omogućava da se veliki resurs koji Srbija ima pretvori u priliku za dobar život stotine hiljada porodica u Srbiji", rekao je Petrović i dodao da će u narednim godinama širom Srbije biti mnogo takvih postrojenja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja