RIK: Ne može se govoriti o krađi izbora
Foto: BETA

RIK: Ne može se govoriti o krađi izbora

Politika -
Dokazi moraju biti validni i izneti u zakonski propisanoj formi, saopštio portparol Republičke izborne komisije

BEOGRAD - Portparol Republičke izborne komisije (RIK) Miodrag Petrović izjavio je danas da se ne može govoriti o krađi glasova na izborima 6. maja i da svi koji o tome govore moraju izneti takve dokaze."Dokazi moraju biti validni i izneti u zakonski propisanoj formi. Tamo gde RIK utvrdi da su prigovori osnovani, RIK će takve prigovore usvojiti i ponoviti izbore na određenim biračkim mestima", rekao je Petrović agenciji Beta. Petrović je naveo da svi izbori neće biti ponovljeni, bez obzira na "očekivanja nekih".

"Ovo što je do sada urađeno u RIK-u ukazuje da neće biti ponovljeni svi izbori. Možda će biti ponovljeni na nekim biračkim mestima", rekao je on. Lideri Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić održali su konferenciju za novinare na kojoj su izneli tvrdnje da su izbori neregularni, da je bilo krađe glasova i pokazali vreću sa glasačkim listićima za koje tvrde da su pronađeni u kontejneru nakon što su zamenjeni unapred pripremljenim listićima na kojima su zaokruženi kandidati vladajućih stranaka.

Pastor nije ni podneo zahtev

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor je juče rekao da će zbog toga što su SVM, kako je naveo, žestoko pokradeni na izborima 6. maja, zatražiti da se rezultati izbora na svim nivoima preispitaju. SVM je izrazio i sumnju u regularnost i pokrajinskih i lokalnih izbora, a, kako su naveli, čudnim je ocenio i rezultat Lige socijaldemokrata Vojvodine. Povodom navoda Ištvana Pastora, Petrović je rekao da koliko mu je poznato, na dosadašnjim sednicama RIK-a nije postojao konkretan zahtev Pastora.

"Da li je neki građanin podneo prigovor, u smislu nečega što bi bilo u interesu Ištvana Pastora, takođe mi nije poznato. S obzirom da RIK postupa po prigovorima, a ne po zahtevu određenih lica", rekao je on. Petrović je rekao da je stvar politike a ne RIK-a to da li je neko nezadovoljan ili zadovoljan nedavno održanim izborima i dodao da svi birači imaju pravo prigovora na rad na određenim biračkim mestima, a da RIK te prigovore rešava u zakonom propisanom roku.Odbačena 44 prigovora na regularnost, žalbe i na UV lampe

Republička izborna komisija odbacila je danas 44 prigovora na regularnost izbora održanih 6. maja jer su, kako je ocenjeno, neosnovani i neblagovremeni. Prigovori su se odnosili na to da su u biračkim odborima bili srodnici, da se na pojedinim mestima glasalo bez lične karte, kao i da je na nekim biračkim mestima bio veći broj glasačkih listića od broja glasača izašlih na izbore. Neki od prigovora, kako je rečeno, odnosili su se i na neispravnost UV lampi.

RIK je kao neosnovan odbila prigovor koalicije Albanaca preševske doline koja je navela da se iz fotokopije zapisnika o primopredaji izbornog materijala posle glasanja vidi da nisu računati rezultati glasanja za poslanike na četiri biračka mesta u opštini Preševo. Među odbačenim prigovorima su oni koji su se odnosili na više biračkih mesta u opštini Prijepolje i na jedno u Beloj Palanci, gde je kako je navedeno, član biračkog odbora ujedno bio i kandidat za odbornika koalicije SPS-PUPS-JS. Među prigovorima je bila i žalba na biračko mesto u Barajevu gde, prema tvrdnji podnosioca, nisu bili potpisani kontrolni listići. RIK je pristigle prigovore razmatrala na dve sednice. Do 20 sati, RIK bi trebalo da objavi konačne rezultate izbora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track