OFŠOR VEZE: Oni su sakrili milione u Panami
Foto: Nemanja Pančić

Evo koji su srpski biznismeni iznosili pare preko panamske firme „Mosak Fonseka“

OFŠOR VEZE: Oni su sakrili milione u Panami

Politika -
Zoran Drakulić i Vuk Hamović pominju se kao partneri u firmi preko koje se, kako se sumnja, pre 23 godine iznosio novac iz zemlje. Vojin Lazarević 2007. godine preko „Mosak Fonseke“ kupio ofšor firmu „Džiralija risorsiz limitid“ sa Sejšela. Vladimir Delić, porodični prijatelj Siniše Malog, nalazi se u bazi podataka Panamaca koji su za naše ljude otvarali firme u poreskim rajevima

BEOGRAD - Srpski biznismeni Vuk Hamović, Zoran Drakulić i Vojin Lazarević, kao i Vladimir Delić, poslovni partner oca gradonačelnika Siniše Malog, samo su neki od poznatih ličnosti i privrednika koji su imali ofšor firme u poreskim rajevima ili su se raspitivali kako da to postanu.To je juče obelodanila Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (Krik) na osnovu analize dokumentacije koja je procurila iz jedne od vodećih agencija za registrovanje ofšor firmi „Mosak Fonseke“ iz Paname.Porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, biznismen Vladimir Delić takođe se pojavljuju u bazi. On je 2009. napustio Srbiju, nakon što je državi vratio propalu fabriku vagona „Bratstvo“, koju je privatizovao sa ocem Siniše Malog Borislavom. Protiv Delića je u Srbiji vođena istraga pod sumnjom da je oštetio tu firmu. On je zalagao imovinu „Bratstva“ kod banke, a njegova kiparska firma „Unibros“ na osnovu toga podigla je kredit od oko 3,7 miliona evra.

Pumpe i Rusi

- Delić se 2013. preselio u Dubai, odakle rukovodi velikim novcem - navodi Krik.U papirima se ne pojavljuje Siniša Mali, za kojeg je Krik ranije otkrio da upravlja nad četiri firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva jer je on koristio drugog agenta za osnivanje ofšor kompanija - „Trajdent trast“.Ali, Krik je otkrio da je Mali pre više od 10 godina sarađivao s predstavnikom „Mosak Fonseke“ za Srbiju - Markom Harisonom. Tada je Mali vodio sektor za tendere u Agenciji za privatizaciju i u ime države je ugovarao prodaju benzinskih pumpi „Beopetrol“, a Harison je bio angažovan kao savetnik Agencije upravo pri privatizaciji „Beopetrola“. Pumpe su prodate ruskom „Lukoilu“, a Savet za borbu protiv korupcije ocenio je da je bilo korupcije.Objavljena dokumenta otkrivaju, kako Krik tvrdi, da je Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu preko koje je, kako se sumnja, devedesetih iz Srbije iznet deo novca.

Bez adrese

Vuk Hamović, poznati trgovac strujom, pojavljuje u bazi se kao Drakulićev poslovni partner, a Vojin Lazarević je posredstvom „Rudnap grupe“ 2007. kupio ofšor firmu „Džiralija risorsiz limitid“ sa Sejšela. Svrha te ofšor firme je nepoznata.U procurelim dokumentima pominju se i imena Miodraga Kostića, Srđana Šapera, Filipa Ceptera, Milana Popovića, ali i poslovanje „Železare Smederevo“, koja je takođe otvorila ofšor firmu 2013. godine (?!).Nijedan od aktera afere iz Srbije nije želeo detaljnije da govori o ofšor poslovanju. Na pitanja Kurira nisu odgovorili Delić, Lazarević i Mali.

Pravdanje

Međutim, u izjavi za Krik pojedini biznismeni su poslovanje preko ofšor firmi pravdali kao potpuno legalno. Iako su od juče poznata imena srpskih biznismena koji su poslovali preko ofšor firmi, u Poreskoj upravi Srbije još uvek se ne oglašavaju tim povodom. S druge strane, nekoliko država iz sveta uveliko istražuje poslovanje svojih državljana u poreskim rajevima.

Centar za vladavinu pravaNINIĆ: TUŽILAŠTVO IMA ELEMENATA ZA ISTRAGUIvan Ninić iz Centra za vladavinu prava kaže da, ako postoji politička volja, tužilaštvo sada ima elemenata za istragu.- Interes javnosti je da se utvrdi da li su konkretne ofšor kompanije prale nelegalno stečen novac ili su samo birale povoljniji poreski tretman. Ključno je pitanje da li se iza spornih transakcija skrivaju pravi ili simulirani poslovi. Domaća privreda i budžet su maksimalno isceđeni preko ofšor destinacija, što je posledica slabih zakona, prilagođenih interesnim grupama i pojedincima. Sve ove godine, pod političkim pritiskom, najviše su zatajili Poreska uprava i Uprava za sprečavanje pranja novca - ocenjuje Ninić.

Vuk HamovićINSINUACIJE I APSURDIU PR sektoru Vuka Hamovića kažu za Kurir da se njegovo ime pominje jedino kao poslovnog saradnika Zorana Drakulića, te da je njihova uspešna poslovna saradnja prestala pre 25 godina.- Insinuacija da je Vuk Hamović iznosio novac za Slobodana Miloševića je apsurdna. Hamović je jedan od retkih ljudi koji je otvoreno finansirao kampanje protiv Miloševića - navode oni.

KO JE JOŠ SARAĐIVAO SA PANAMCIMALjiljana Mišković, supruga Miroslava MiškovićaLjiljana Mišković, supruga Miroslava Miškovića dopisivala se sa agentima „Mosak Fonseke“ kako bi joj otvorili kompaniju za investicije niskog rizika. Račun bi imali u švajcarskoj banci u Dubaiju.Darko Kovačević, fudbalerZvanično zarađivao od španskog Real sosijedada oko 2.000 dolara mesečno, a klub mu je isplatio približno 1,4 miliona dolara za godinu dana posredstvom holandske kompanije.Roksanda Ilinčić, modna kreatorkaDizajnerka čije modele nose Mišel Obama i Kejt Midlton posedovala je „Grinlend properti limitid“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima.Zoran Florić, građevinski inženjerOsnovao ofšor firmu na Britanskim Devičanskim Ostrvima „BR ekspert kompani“ 2010. preko advokatske kancelarije iz Budimpešte.Igor Sabo, srpski biznismenKoristio usluge „Mosak Fonseke“ za izgradnju mreže ofšor kompanija, koje su korišćene za izvlačenje novca iz privatizovanih preduzeća.Predrag Lučić, investitor u agrarVlasnik firmi „Lučić invest“ i „Panonke“ osnivač je dve ofšor kompanije - Bluring LTD“ i „LP lajn investment“ 2005. i 2006. godine na Sejšelima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track