LUKAVO: Političari dižu rejting na Hrvatima
Foto: Kurir

Koriste sukobe sa Zagrebom

LUKAVO: Političari dižu rejting na Hrvatima

Politika -
Lideri stranaka naglo zaoštrili rečnik prema komšijama kako bi osvojili više glasova na izborima, ocenjuju analitičari

BEOGRAD - Dizanje tenzija između Srbije i Hrvatske oproban je recept za rast rejtinga političarima u predizbornim kampanjama s obe strane granice, slažu se analitičari.

Prema njihovim rečima, taj trik primenjen je i pred izbore u Srbiji, kad su pojedini lideri vodećih stranaka naglo zaoštrili rečnik prema komšijama, očekujući da će zbog toga osvojiti više glasova.Tako je šef diplomatije i lider SPS Ivica Dačić otvoreno poručio Hrvatima da ne prete blokiranjem pregovora s EU i da su nebitni za Srbiju.- Hrvatska neka ne umišlja da je nekakva svetska sila jer to nije, daleko od toga - poručio im je Dačić.Istovremeno, premijer i šef naprednjaka Aleksandar Vučić podsetio je u TV gostovanju da je „Oluja“ najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata i da Hrvati treba da poštuju i srpske žrtve.- Karamarko je rekao da traži od Srba da poštuju hrvatske žrtve. Poštujemo hrvatske žrtve, a od vas tražimo da vidimo isto i prema srpskim žrtvama - rekao je Vučić.Lider radikala Vojislav Šešelj otišao je najdalje, najavljujući posle oslobađajuće presude haškog suda da će otputovati u Zagreb, gde očekuje da ga dočeka hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović. Od te namere nije odustao ni pošto su mu Hrvati zabranili ulaz u zemlju na 20 godina.I Milanović „palio vatru“Podsetimo, tako je i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović pokrenuo carinski rat usred predizborne kampanje u Hrvatskoj, razmenivši niz oštrih poruka s Vučićem.Analitičar i sociolog Milan Nikolić smatra da se pred izbore pokazuje patriotizam i da na tome najviše profitiraju političari koji nastoje da se predstave kao veliki zaštitnici državnih interesa.- Tako je u Hrvatskoj, a i ovde. U Hrvatskoj je to permanentna igra, ko će „pljunuti“ Srbina, taj će zaraditi poene i kod njih je taj nacionalistički naboj veliki. Šešelj je fantastično profitirao u kampanji zbog srpsko-hrvatskih odnosa. Prvo je bio daleko ispod cenzusa, zatim malo preko, a sad ima oko 10 odsto - ističe Nikolić.Predsednik Demokratskog saveza vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov konstatuje da više od pola godine Srbija i Hrvatska skoro da ne sarađuju, da predstavnici dve države komuniciraju putem medija, a da je situacija ovakva delom zbog izborne kampanje.- Želim da verujem da je situacija takva delom zbog toga što su u Srbiji u toku predizborne aktivnosti. S druge strane, moguće je da odnosima smeta i oslobađajuća presuda Vojislava Šešelja - smatra Žigmanov.Vraćena uslugaPolitički analitičar Branko Radun smatra da desničarske stranke u Srbiji i Hrvatskoj jedne drugima čine usluge tokom predizbornih kampanja.- Kad Hrvati nekome zabrane ulazak u zemlju, to je ravno sertifikatu da ste veliki Srbin, što je i Šešelj dobro iskoristio u kampanji. Možemo da kažemo da je to vraćanje duga jer je Šešelj pomogao Kitarevićevoj da pobedi na predsedničkim izborima u veoma neizvesnoj trci - kaže Radun.

INCIDENT NA HRT Desničarka oterala lidera SrbaMilorad Pupovac napustio emisiju zbog Ruže TomašićPredsednik Srpskog nacionalnog veća Milorad Pupovac trebalo je juče da gostuje u emisiji „Studio 4“ na TV HRT s predsednicom desničarske Hrvatske konzervativne stranke Ružom Tomašić. Međutim, on je studio napustio pre emisije jer nije želeo da učestvuje u razgovoru s njom.Povod emisije trebalo je da bude izjava hrvatskog ministra Mira Kovača da Srbija ne može u EU dok ne ukine nadležnost za ratne zločine na području cele bivše Jugoslavije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track