CIRKUS U PRIŠTINI: Na inaguraciji Tačija opozicija bacila tri suzavca
Foto: Printscreen Tanjug

Policija montirala metalnu ogradu

CIRKUS U PRIŠTINI: Na inaguraciji Tačija opozicija bacila tri suzavca

Politika -

PRIŠTINA - Dva suzavca bačena su danas nešto pre 11 sati, kada će početi inauguracija Hašima Tačija za kosovskog predsednika, na Trgu Skenderbeg u Prištini, koji je praktično pod potpunom policijskom blokadom.

Prethodno su pred početak ceremonije bačena dva suzavca blizu gostiju. Suzavci su bačeni iz pravca zgrade bivšeg Uniona i Narodnog pozorišta, ispred kojih se održava ceremonija, javili su prištinski mediji. Zatim u toku ceremonije inauguracije ponovo je bio bačen suzavac u blizini zgrade Skupštine, ali van prostora koji je okružila policija Kosova.

Uprkos jakom policijskom obezbeđenju za sada nepoznate osobe su uspele da ubace suzavac u prostor koji je potpuno ograđen metalnim ogradama i pripadnicima policije. Pretpostavlja se da suzavac delo aktivista opozicije koja već mesecima ometa rad kosovskih institucija, navodi agencija Anadolija.

Na centralnom prištinskom Trgu Skenderbeg danas održana je ceremonija inauguracije predsednika Kosova Hašima Tačija. Ceremoniji je prisustvovalo 1.000 zvanica iz regiona i sveta. Nakon što je odlazeća predsednica Atifete Jahjaga Tačiju je predala kopiju Ustava, čime je on i formalno preuzeo petogodišnji mandat, predsednik Kosova i na trgu održao je prvi govor.

U svom obraćanju Tači je rekao da će biti nepristan i da će se zalagati za dijalog i dobrosusedske odnose. Kosovo, dodao je, ostaje snažan partner međunarodnoj zajednici u borbi protiv terorizma. Prostor oko trga osiguravale su jake policijske snage, a okolne saobraćajnice su blokirane metalnim ogradama. Tači je u četvrtak je u parlamentu položio predsedničku zakletvu. Tom prilikom rekao je da će Kosovo nastaviti dijalog o potpunoj normalizaciji odnosa sa Beogradom. Kao jedan od zadataka na mestu predsjednika, uz očuvanje nezavisnosti i suvereniteta, Tači je naveo i transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

(Tanjug/Anadolija/info-ks.net/Foto: Printscreen Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track