VUK JEREMIĆ: Neizvesne šanse Srbije u trci za mesto Generalnog sekretara UN
Foto: Nemanja Pančić

Zahvalio vladi na podršci

VUK JEREMIĆ: Neizvesne šanse Srbije u trci za mesto Generalnog sekretara UN

Politika -

To neće biti jednostavan posao. Kampanja će biti naporna, u njoj učeustvuje mnogo dobrih i jakih kandidata, neki od njih su u kampanji već mesecima. Ali učinićemo sve da nadoknadimo propušteno, rekao je Vuk Jeremić povodom kandidature za generalnog sekretara UN

BEOGRAD - Nekadašnji šef diplomatije i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, izjavio je danas da je velika čast i privilegija predstavljati svoju zemlju u tako važnoj međunarodnoj utakmici kao što je izbor za generalnog sekretara UN i zahvalio premijeru i vladi na podršci i poverenju.

"Predstavljaćemo zemlju na najvišoj svetskoj pozornici, to je izuzetna prilika. Učinićemo sve što je u našoj moći da to uradimo na najbolji mogući način", rekao je Jeremić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, kandidatura za generalnog sekretara UN nosi veliku odgovornost.

On je objasnio da su predstavljanja kandidata u Ujedinjenim nacijama počela danas i za sada nije jasno da li će Srbija dobiti priliku da se predstavi.

"O tome mora da donese odluku predsednik Generalne skupštine, s obzirom da je dnevni red već usvojen. On mora biti promenjen da bi Srbija dobila priliku da se predstavi," rekao je Jeremić.

On je dodao da je deo njegovog tima već otputovao u Njujork i najavio da će i sam uskoro otputovati, izrazivši nadu da će dobiti priliku da se predstavi.

"To neće biti jednostavan posao. Kampanja će biti naporna, u njoj učeustvuje mnogo dobrih i jakih kandidata, neki od njih su u kampanji već mesecima. Ali učinićemo sve da nadoknadimo propušteno", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, u izbornom procesu će se ukrštati interesi svih važnih velikih sila i ostatka sveta, koji je, kako je rekao, u previranju.

"Ne bih da u ovom trenutku da prejudiciram naše šanse", rekao je on, podsetivši da su Srbiji mnogi davali male šanse i pred isticanje kandidature za predsednika Generalne skupštine UN i OEBS, ali da je Srbija na kraju iznenadila.

Kako je naglasio, ova trka će biti teža.

"Ali s obzirom na to koliko je vidljiva i koliko je velika, za Srbiju je od izuzetnog značaja što u njoj učestvuje, bez obzira na konačan ishod", zaključio je Jeremić, koji je sada predsednik CIRSD-a.

Vlada Srbije će na današnjoj sednici odlučivati o podršci Vuku Jeremiću za kandidaturu za mesto generalnog sekretara UN, prenose beogradski mediji.

Jeremić je bio šef diplomatije Srbije, a za predsedavajućeg Generalne skupštine Ujedinjenih nacija izabran je 8. juna 2012. godine.

Na toj funkciji bio je od 18. septembra 2012. do 17. septembra 2013. godine.

U međuvremenu, u Ujedinjenim nacijama danas počinje neformalni dijalog kandidata za generalnog sekretara UN, koja će po prvi put u istoriji biti javan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja