Jeremić: Pokušaj destabilizacije države

Jeremić: Pokušaj destabilizacije države

Politika -
Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da ne priznaje rezultate izbora i da od sutra počinje "mirne proteste širom Srbije, Boris Tadić pozvao na mir i da sve institucije rade svoj posao

22.05 Goati: Za regularnost izbora važni zapisnici

Direktor "Transparentnosti Srbija" Vladimir Goati izjavio je večeras da su za regularnost izbora najvažniji zapisnici sa biračkih mesta koje potpisuju članovi svih stranaka koje su učestvovale u izbornom procesu. Goati je izjavio Tanjugu i da za sve stranke koje učestvuju u izbornom procesu postoji nekoliko odbrambenih mehanizama, a koje se upravo ogledaju u članovima stalnih i proširenih sastava biračkih odbora koji kontrolišu glasanje i potpisuju zapisnike. On smatra, aludirajući na džak sa glasačkim listićima koje su predstavnici Srpske napredne starnake pokazali novinarima, i da "izručenih par stotina glasačkih listića" ne mogu uticati na regularnost izbora.

21.45 Protest Dveri u Kraljevu

KRALJEVO - Članovi pokreta Dveri iz Kraljeva večeras su sa pedesetak automobila, zbog, kako tvrde, izborne krađe, organizovali protestnu vožnju od fabrike Magnohrom do manastira Žiča. Jedan od učesnika vožnje Vladan Šaponjić rekao je da će protesti biti nastavljeni. "Večeras smo vožnjom, ne želeći da na bilo koji način maltretiramo sugrađane, iskazali nezadovoljstvo zbog izborne krađe", kazao je Šaponjić agenciji Beta. Kolona automobila kojima su upravljali članovi pokreta Dveri prošla je gradskim ulicama, zatim preko mosta na reci Ibar, kroz Ribnicu i Kovače do manastira Žiča gde je protest završen.

21.15 Vuković: Izbori regularni - važni zapisnici

Predstavnik Centra za slobodne izbore i demokratiju Đorđe Vuković odbacio je večeras navode pojedinih političkih stranaka da su izbori bili neregularni, uz objašnjenje da sa svakog biračkog mesta postoje zapisnici o rezultatima glasanja.Vuković je rekao Tanjugu da na rezultate izbora ne može da utiče to što su glasački listići pronađeni u jednom džaku, jer postoje zapisnici sa biračkih mesta, na kojima su u radu biračkih odbora učestvovali predstavnici svih stranaka. "Da li su u nekom procesu desilo da je neko došao do određenog izbornog materijala, kao što smo mogli da vidimo - jeste, ali da li to utiče na izborni proces - pa na žalost onih koji takvu tezu kreiraju ne utiče", rekao je Vuković.

18.30 Traže ponavljanje izbora

Grupa od oko 300 građana okupila se danas, nešto posle 17 sati, u centru Beograda kako bi izrazila svoje nezadovoljstvo zbog navodne izborne krađe i zatražila ponavljanje izbora.

17.45 - Đukić-Dejanović ne veruje da je moglo biti izborne krađe

- Predsednica Skupština Srbije, koja privremeno obavlja i funkciju predsednika države Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da ne veruje da je moglo biti krađe glasova na proteklim izborima, istakavši da, ukoliko je negde i bilo krađe, onda ona mora biti dokazana i kažnjena.

"Izborna krađa je apsolutno nedopustiva. Ako je negde i bila, mora biti dokumentovana, dokazana i kažnjena", rekla je Đukić-Dejanović novinarima posle svečanosti kojom je u Negotinu obeleženo 179 godina od oslobođenja tog grada od turske okupacije.

Ona je, međutim, dodala da je "malo verovatno da je moglo da bude izborne krađe tamo gde je bilo predstavnika svih građana i svih partijskih subjekata i da se o njoj govori sa zakašnjenjem".

"Uobičajeno je da se 24 časa nakon zatvaranja biračkih mesta prijavljuju određene nepravilnosti, ali sve navode treba ispitati, utvrditi istinu i u skladu s tim se ponašati", kazala je Đukić Dejanović.

17.42 Tadić: Za neverne Tome brojaćemo i pet puta glasove

Predsednički kandidat Boris Tadić pozvao je građane Srbije da izađu na izbore 20. maja i svojim glasovima obezbede pobedu politike mira, stabilnosti i jasnog usmerenja ka EU.

Tadić je u obraćanju građanima u Senti rekao da Srbija odmah nakon izbora mora da dobije stabilnu vladu, i to i na nivou Republike i pokrajine, koja će sprovesti mere štednje, ali istovremeno ofanzivno krenuti da radi na zapošljavanju i otvaranja novih radnih mesta.

Tadić je poručio da nikada neće odustati od politike pomirenja, otvaranja prema svetu i stabilnosti.

"Mi smo okrenuti budućnosti i naša politika je okrenuta budućnost, a da bi takva politika bila delotvorna potrebni su nam stabilnost, pomirenje u regionu, i pomirenje među sobom", rekao je Tadić i dodao da tako nešto mogu da omoguće samo ljudi koji imaju mir u sebi.

"Pozivam vas da 20. maja izađete na izbore i za drugi krug u Vojvodini, jer je to važno da bi mogla da se formira stabilna vlada i pozivam vas da na demokratskim izborima glasate. Izbori su demokratski, izbrojaćemo glasove za svakog nevernog Tomu ako treba i pet puta i posle toga nastavićemo napred", zaključio je Tadić.

17.05 - Nikolić ima rok 48 sati na prigovor rešenja RIK

- Kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Srbije Tomislav Nikolić ima rok od 48 sati da Upravnom sudu podnese žalbu protiv rešenja Republičke izborne komisije kojim je odbijen njegov prigovor i zahtev da se ponište izbori na svim nivoima, koji su održani 6. maja.

Nikolić je u prigovoru naveo da je lice, čije ime nisu naveli zbog, kako je naglašeno njegove bezbednosti, dostavilo džak sa upotrebljenim izbornim listićima koji je pronađen pored "jednog kontejnera u jednom gradu u Srbiji".

"Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 48 sati od prijema rešenja preko RIK", navela je RIK.

16.56 - Tadić naprednjacima: Primirite se, proverićemo rezultat

Kandidat za predsednika Srbije Boris Tadić izjavio je da niko nema pravo da zbog nezadovoljstva izbornim rezultatom preti i naružuje sliku Srbije u svetu, a naprednjacima je poručio da se primire i da će svaki rezultat na izborima biti proveren.

"Niko nema pravo da zbog nezadovoljstva izbornim rezultatom naružuje sliku Srbije u svetu. Primirite se, proverićemo svaki rezultat na ovim izborima, jer je to važno za našu zemlju. Idemo dalje kao zemlja, demokratija, građani i različiti narodi ujedinjeni u potrebi za dobrim. Ja od toga neću odustati i zbog toga mi je namera da pobedim na ovim izborima na fer i demokratski način", poručio je Tadić.

16.01 Jeremić: Protest pokušaj destabilizacije države

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je danas da je najava protesta SNS zbog izbornih rezultata, pokušaj da se destabiluzuju političke i bezbednosne prilike u zemlji. Prema njegovim rečima, to može imati teške posledice po evropske integeracije Srbije, bezvizni režim, privlačenje stranih investicija i sveukupni ugled zemlje u svetu. On je, komentarišući najave naprednjaka o protestima zbog navodne izborne krađe, rekao da "takvi pokušaji destabilizacije zemlje mogu doneti teške spoljnopolitičke posledice".

16.09 - Nikolić obišao Novi Sad, Kać i manastir Kovilj

- Kandidat za predsednika Srbije i lider SNS-a Tomislav Nikolić obišao je danas Novi Sad, opštinu Kać i manastir Kovilj gde je razgovarao sa igumanom Porfirijem koji je i predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije (RRA). Nikolić i Porfirije nisu davali izjave nakon razgovora.

15.40 - Nikolić optužio Tadića da je zloupotrebio pravo građana

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić optužio je danas Demokratsku stranku i njenog lidera Borisa Tadića da su "mahinacijama sa izbornim materijalom na više mesta u Srbiji, zloupotrebili izborno pravo građana". "Tadić je ukrao Srbiji pravo glasa, a sad pokušava da ukrade celu zemlju i pretvori je u privatnu svojinu Demokratske stranke", kazao je Nikolić

15.37 Tadić na Žeželjevom mostu

Predsednički kandidat Boris Tadić obišao je danas gradilište železničko-drumskog mosta preko Dunava u Novom Sadu i rekao tom prilikom da je naša obaveza da dovršavamo mostove - zbog građana Srbije, ali i zbog naših velikih evropskih prijatelja, jer ti mostovi povezuju delove Evrope.

15.34 Vensan Dežer: Izbore u Srbiji su nadgledali i predstavnici Međunarodne zajednice ODIHR i Savet Evrope i njima se može obratiti bilo ko za procenu ako postoje neke pritužbe za izborni proces, izjavio je pef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensen Dežer.

15.15 - Mrkonjić: Socijalisti daju podršku Tadiću

Socijalistička partija Srbije (SPS) sa Ivicom Dačićem na čelu i svim svojim članovima daje punu podršku Borisu Tadiću u kandidaturi za predsednika Srbije, izjavio je danas potpredsednik te stranke Milutin Mrkonjić. On je izjavio da su koalicija okupljena oko Demokratske stranke, koalicija SPS-a i treći partner dobili punu podršku građana za naredni mandat.

15.14 SNS: Licemerna Jovanovićeva izjava

Srpska napredna stranka ocenila je danas da je licemerna izjava lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića o tome da ne postoje ozbiljni argumenti da se u Srbiji desila velika izborna krađa. Iz SNS su upitali kako je moguće da se stav LDP-a promenio za jedan dan, s obzirom na to, kako kažu, da je potpredsednik stranke Dušan Miljić izjavio da su izborni bili sporni.

15.13 - Odalović: Izbori regularni, sutra štampanje listića

Republička izborna komisija smatra da su parlamentarni i prvi krug predsedničkih izbora u Srbiji bili regularni i sutra počinje štampanje listića za drugi krug izbora za predsednika države, rekao je danas sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović.

Odalović je novinarima u Skupštini Srbije u Beogradu rekao da je RIK danas odbacio prigovor Srpske napredne stranke na regularnost izbora jer, kako kaže, nije bilo elemenata da se utvrdi o kakvim povredama izbornog postupka se radi.

"Nismo imali bliže informacije. Nema elemanata da se utvrdi o kakvim povredama se radi i drugačija odluka nije mogla ni biti doneta", rekao je on govoreći o zahtevu lidera SNS Tomislava Nikolića da se zbog navodne izborne krađe ponište izbori na svim nivoima održani 6. maja.

14.49 - Dveri traže ponavljanje izbora

- Šef izbornog štaba Dveri Srđan Nogo rekao je da oni sumnjaju da je navodnu izbornu krađu izvršila "organizovana kriminalna grupa" i dodao da izbore treba poništiti i ponoviti ih.

On je rekao da za Dveri ne postoji drugi krug predsedničkih izbora i istakao da "ukoliko oni koji tvrde da su pokradeni na ovim izborima, ipak odluče da idu u drugi krug, onda i oni pristaju na ovu krađu".

Nogo je dodao da nisu glasovi pokradeni jedino Dverima, već da su to prijavile i druge partije poput SNS, DS S, SVM, ali i pojedini lokalni odbori SRS, LDP i URS.

14.44 Tadić na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu

- Srbija je idealna zemlja za poljoprivredu, ali je potrebno uložiti više sredstava u razvoj infrastrukture, izjavio je danas na Novosadskom sajmu kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije Boris Tadić.

"Dobra okolnost je što smo podigli kvote za izvoz mesa u Evropsku uniju. Nažalost, nismo ih još dovoljno iskoristili zato što naše klanice nemaju u punoj meri potrebne sertifikate", rekao je Tadić.

14.41 - Blagojević: Tomislav samo simbolično može da odustane

Programski direktor Cesida Marko Blagojević izjavio je danas da predsednički kandidati mogu da povlače kandidature samo pre prvog kruga izbora i da bi eventualna odluka predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića o povlačenju bila samo simbolički moguća.

Blagojević je rekao da kandidat ne može zvanično da odustane od kandidature uoči drugog kruga predsedničkih izbora i objasnio da tu priliku svaki kandidat ima pre prvog izbornog kruga.

"Sada više nema tu priliku. Odustao on ili ne, politički, simbolički, deklarativno, njegovo ime će ostati na listiću i građani će imati priliku da se izjasne o podršci njemu u drugom krugu", rekao je Blagojević.

"Postoje neki trenuci u izbornom postupku koje nije moguće zanemariti, a u ovom konkretnom slučaju je činjenica da kandidat ne može da odustane od kandidature između dva izborna kruga", napomenuo je Blagojević.

Komentarišući tvrdnje naprednjaka o nezakonitosti izbora, Blagojević je rekao da je u svim instancama prevara u tom obimu jako lako utvrdljiva.

"Sve je moguće, ja samo postavljam pitanje kako i gde i na ta dva pitanja nemam odgovor. Nemamo informacije gde se ta krađa dogodila, u kom segementu i obimu izbornog postupka", rekao je programski direktor Cesida.

Uz napomenu da je na biračkim mestima bilo dosta kontrolora, Blagojević je rekao da ne zna kako im je ta krađa tako olako mogla da promakne.

14.31 - RIK odbio Tomin prigovor, izbori potpuno regularni

Republička izborna komisija (RIK) odbacila je danas kao neosnovan prigovor predsedničkog kandidata SNS Tomislava Nikolića kojim je traženo poništavanje izbora u Srbiji na svim nivoima.

RIK je sa 11 glasova za i tri glasa protiv odbacio prigovor Nikolića uz obrazloženje da nije pružen nikakav dokaz o tome da je pronađen izborni materijal na ulici, kako to tvrde naprednjaci.

Predsednik RIK Predrag Grgić najavio je da će prigovor naprednjaka dostaviti tuzilaštvu.

Sekretar RIK-a Veljko Odalović takođe je naglasio da predsednički kandidat može da traži poništenje samo predsedničkih izbora, ali ne i izbora na svim nivoima.

14.01 - Nema pravnog osnova za povlačenje Nikolića

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović izjavio je danas da lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić može da eventualno donese političku odluku da odustane od kandidature za predsednika Srbije, ali da u pravnom smislu ta mogućnost ne postoji.

"U pravnom smislu održaće se glasanje za predsednika Srbije u drugom krugu, a Nikolić ako neće ne mora da vodi kampanju", rekao je Jovanović, koji je bio saradnik na izradi više izbornih zakona.

Zakon o izboru predsednika republike, naime, ne ostavlja mogućnost da predsednički kandidat povuče kandidaturu između prvog i drugog kruga izbora nakon utvrđivanja liste, osim kada jedan od kandidata izgubi biračko pravo, i u tom slučaju se izborni postupak ponavlja.

Predlagač kandidata može, prema tom zakonu, povući predlog do dana utvrđivanja liste kandidata za izbor predsednika republike, a tu listu je Republička izborna komisija utvrdila 10. maja.

Jovanović je rekao da je ipak, u interesu demokratije u Srbiji, neophodno da se izborni organi izjasne o zahtevu za poništavanje izbora i da se proceni koliko čvrstim dokazima da su izbori bili lažirani SNS raspolaže.

"Nije dobro da posle deset godina izbornih procesa u kojima su akteri prihvatali izborne rezultate sada ponovo imamo posezanje za praksom iz 90-ih godina da partije priznavanje ili nepriznavanje rezultata izbora shvataju kao vid političke borbe", rekao je Jovanović.

To će, prema njegovim rečima, bez obzira na ishod baciti senku na demokratske procese u Srbiji i na legitimnost izabranih organa i naneti štetu konsolidaciji demokratskog sistema.

"Moraće se pružiti veoma validni dokazi da bi naši izborni organi i sudovi, kao i međunarodne organizacije, prihvatili tvrdnje SNS. Ne verujem da će to sve baciti trajniju senku na državne organe koji će biti formirani i da će njihov legitimitet biti umanjen", rekao je Jovanović.

13.00 - Jovanović: Bez ozbiljnih argumenata o krađi

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da ne postoje ozbiljni argumenti u prilog tome da se u Srbiji desila velika izborna krađa i pozvao je predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića da prizna izborne rezukltate.

"Ne postoji nijedan ozbiljan argument u prilog tome da se u Srbiji dogodila velika izborna krađa. Ni mi nemamo nijednu činjenicu o organizovanoj zaveri", kazao je Jovanović novinarima na Studentskom trgu u Beogradu, gde je započeo kampanju pred održavanje ponovljenih izbora za gradsku skupštinu na 16 biračkih mesta. Jovanović je ukazao da u Srbiji postoje aljkavosti i nepravilnosti, ali da u tome ne treba tražiti alibi za izborni neuspeh.

"Uvek je do sada znao da prizna izborni rezultat. Neka to učini i ovoga puta", poručio je Jovanović Nikoliću. On je, takođe, istakao da je u Srbiji potreban dogovor i da je, pre svega, potrebno pozvati sve građane da izađu na drugi krug predsedničkih izbora. "Potrebni su i naprednjaci i Nikolić i Demokratska stranka i ono što mi imamo. Potrebni smo jedni drugima", kazao je Jovanović.

On je poručio da formiranje vlade nije buvlja pijaca i da će o konkretnim rešenjima biti govora nakon drugog kruga predsedničkih izbora.

"Ne bežimo od vlade, ali nam je veoma važan sastav vlade i šta će ta vlada raditi", poručio je Jovanović.

12:58 - Pastor: Zbog stabilnosti priznajemo izbore

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da je ta stranka, i pored rezervi po pitanju regularnosti, prihvatila rezultate pokrajinskih i republičkih izbora radi očuvanja stabilnosti u zemlji.

"Ova instrukcija razlikovala se od mojih ranijih. Ima trenutaka kada stvari postanu kritične, kada bezbednost ljudi i stabilnost zemlje nađačavaju sve. Da SVM u četvrtak nije podržao konačne rezultate republičkih i predsedničkih izbora, onda ne bi mogao da se proglasi izborni rezultat", rekao je Pastor

12.17 - Grgić: Izbori regularni, poništavanja nema

Predsednik Republičke izborne komisije Predrag Grgić izjavio je da su opšti izbori u Srbiji, održani 6. maja, bili u potpunosti regularni i da nema nikakvog razloga za njihovo poništavanje i najavio da će se o prigovoru SNS razmatrati na današnjoj sednici.

"Izbori su organizovani i sprovedeni po svim zakonskim procedurama. Svi uloženi prigovori koje je republička izborna komisija primila su odbačeni kao neblagovremeni ili neosnovani i nema nijednog razloga da oni budu poništeni. A o prigovoru SNS razmatraće se na današnjoj sednici kao što je to prethodno učinjeno i sa svim ostalim prigovorima", rekao je Grgić.

On je podsetio da su svi oni koji su imali bilo kakvu primedbu na regularnost izbora imali mogućnost da to iskažu kroz prigovor i naglasio da je to ujedno jedina zakonska mogućnost da se razmatra o eventualnim nepravilnostima tokom prethodnog izbornog procesa.

"Republička izborna komisija isključivo postupa po zakonu i tako će biti i ovoga puta, po prigovoru SNS koji je juče upućen", rekao je Grgić. SNS je u petak uputio prigovor Republičkoj izbornoj komisiji na regularnost izbora.

12.20 - SNS predala policiji glasačke listiće

Srpska napredna stranka predala je danas policiji glasačke listiće za koje tvrdi da su dokaz izborne krađe. Izborni materijal u sedištu SNS preuzelo je nekoliko policajaca.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić rekao je da su naprednjaci predali više hiljada listića na kojima je, kako tvrdi, ubedljivo najviše glasova za SNS i Tomislava Nikolića i dodao da je taj izborni materijal iz južnog Banata, a ne iz Zaječara, kako tvrdi DS.

On je objasnio da će policija prvo prebrojati listiće u prisustvu ljudi iz SNS, a da će posle toga "on i tužilac dati izjavu u gradskom SUP-u".

Vučić je izrazio očekivanje da će prebrojavanje listića trajati sat ili dva.

11.48 - Nikolić najavio nenasilne proteste

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je danas da ne priznaje rezultate izbora i da od sutra počinje "mirne, demokratske i nenasilne proteste širom Srbije".

Nikolić je novinarima nakon sednice Predsedništva stranke rekao da SNS ne priznaje rezultate izbora 6. maja koje je objavila Republička izborna komisija. Odluku o protestu u Beogradu donećemo sutra, kao i odluku o učestvovanju u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja, rekao je Nikolić.

NIkolić je rekao da naprednjaci pre konačne odluke žele da čuju "glas naroda", odnosno šta građani o tome misle.

"Dat je nalog svim predsednicima opštinskih i gradskih odobra da saslušaju "glas naroda", i od raspoloženja građana će zavisiti i odluka o izlasku ili neizlasku na izbore 20. maja", rekao je Nikolić.

11.36 - Tadić: Pozivam na mir

Predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić izjavio je danas da pretnje protestima zbog navodnih izbornih neregularnosti zapravo jesu poziv na destabilizaciju dražave, čime se umanjuju šanse za privlačenje investicija i otvaranje radnih mesta.

"Svako mora da bude odgovoran za svoje postupke i sigurnost građana. Ja tome neću doprineti ni na koji način, i pozivam na mir. Osnovni red je da sve institucije rade svoj posao, proveravaju rezultate izbora, a učesnici u izborima treba da doprinose dobroj situaciji i atmosferi", rekao je Tadić novinarima prilikom posete kompaniji "Telenor".

11.24 - Norveški premijer dao podršku Tadiću

Srbija očekuje da će ubrzo nakon izbora i formiranja nove vlade dobiti datum početka pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je u Beogradu predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić.

Nakon sastaka s norveškim premijerom Jensom Stoltenbergom, Tadić je rekao da se dve zemlje zajedno bore protiv ekstremizma, organizovanog kriminala i da nastavljaju ekonomsku saradnju.

"Mnogi ekstremni ljudi su u politici, moramo učiniti sve što je moguće da ih onemogućimo", rekao je Tadić na konferenciji za novinare, aludirajući na slučaj Andersa Brejvika, koji je prošle godine u Norveškoj ubio više desetina mladih.

Tadić je rekao da je za Srbiju važna saradnja sa Norveškom i da želi da privuče još investicija iz te zemlje, pominjući da je dolazak norveškog Telenora bila najveća strana pojedinačna investicija u Srbiji.

Norveški premijer je rekao da je Srbija ključna zemlja regiona i da je u proteklom periodu napredovala, a kao posebno značajno je pomenuo dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

"Očekujem da Srbija postane članica EU pre Norveške", našalio se Stoltenberg. Norveški premijer je podsetio da je Norveška, iako nije članica EU, potpuno integrisana u njeno ekonomsko tržište.

11.03 - SNS: Policiji predajemo listiće

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić izjavio je da će danas predati policiji džak sa izbornim listićima za koje SNS tvrdi da su dokaz izborne krađe.

Vučić je rekao da će policija oko 11,30 doći u prostorije stranke.

U sedištu Srpske napredne stranke u toku je sednica Predsedništva, na kojoj će se odlučiti o daljim potezima te stranke, uključujući pitanje učešća lidera SNS Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora.

08.09 - Cesid nema saznanja o krađi listića

Predstavnik Centra za slobodne izbore i demokratiju Đorđe Vuković izjavio je da Cesidnema saznanja o većim izbornim nepravilnostima, odnosno navodnoj krađi glasačkih listića na koju ukazuje Srpska napredna stranka.

"Prema svim kontaktima koje smo imali, između ostalog i sa strankama koje govore da je bilo krađe, mi zaista nismo videli elemente izborne krađe", kazao je sinoć Vuković za RTS.

On je rekao da ukoliko se to zaista desilo, onda onaj ko to tvrdi treba i da kaže kako se desilo.

Prema njegovom mišljenju, reč je o jednom od ključnih nastupa predsedničkog kandidata SNS Tomislava Nikolića.

"Mi treba da pričamo zašto se o tome govori, a ne da li se to desilo", kazao je Vuković ističući da je cela priča, odnosno navodi SNS o krađi listića, "vrlo čudna".

Vuković je rekao da je najvalidnije ono što se desilo na određenom biračkom mestu, na kome je bilo od 20 do 50 posmatraca, koji, kako je kazao, nisu utvrdili da se tako nešto dogodilo.

On smatra da je "pravljenje konture" buduće vlasti udarac za Nikolića, kao i to što su lidera DS Borisa Tadića podržali drugi predsednički kandidati.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković rekao je za RTS da bi navodi oko krađe na izborima trebalo da se ispitaju što je pre moguće i da nadležni organi treba da postupaju po zahtevu koji je stigao od SNS.

"Treba razmišljati i o političko-medijskom aspektu, a ne da li se ovo desilo", kazao je Stanković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track