Norveški premijer Beograđanin u srcu

Odrastao na Dedinju

Norveški premijer Beograđanin u srcu

Beograd -
Kao dete sam imao privilegiju da živim u Beogradu tri godine i još uvek se sećam Kalemegdana. To je divan i prelep grad i želim da se ponovo vratim i posetim ga", naglasio je Jens Stoltenberg

BEOGRAD - Norveški premijer Jens Stoltenberg, koji je doputovao u posetu Beogradu, takoreći je Beograđanin, bar - u srcu.

Aktuelni premijer Norveške je, naime, proveo detinjstvo u Beogradu, pošto je njegov otac, Torvald Stoltenberg, poznat našoj javnosti kao mirovni posrednik UN za bivšu Jugoslaviju, 1960. godine bio postavljen za prvog sekretara norveške ambasade u Beogradu.

Na tu činjenicu Jens Stoltenberg često podseća u susretima sa srpskim zvaničnicima i evocira najlepše uspomene koje ga vežu za Beograd, u kojem je živeo kao dete norveškog diplomate.

"Kao dete sam imao privilegiju da živim u Beogradu tri godine i još uvek se sećam Kalemegdana. To je divan i prelep grad i želim da se ponovo vratim i posetim ga", naglasio je tako premijer Norveške i kada se u maju prošle godine u Oslu sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Prema svedočenju njegove tadašnje dadilje, Smilje Katić, Jens je, iako joj nije bio sin, već "vaspitanik", ostao u njenom srcu kao dobro dete, koje bi "svaki roditelj poželeo".

Opisujući porodicu Stoltenberg, koja važi za najmoćniju političku dinastiju u Norveškoj, Katićeva je za Tanjug izjavila u maju 2010. godine, kada je Stoltenberg takođe došao u posetu Beogradu, da joj nije bio problem da se uklopi, jer su svi njeni članovi naučeni da poštuju ljude, dobrotu i pravednost.

Norveški premijer je, prilikom zvanične posete Beogradu u oktobru 2007. takođe evocirao uspomene na svoje, kako je sam rekao, srećno detinjstvo u srpskoj prestonici.

On je tada rekao da je u bivšoj SFRJ imao "srećno i veoma dobro detinjstvo" i da ga za Beograd vežu veoma lepe uspomene.

Osim kuće u kojoj je odrastao, na Dedinju, njegovo omiljeno mesto je Kalemegdan, gde je, kako je rekao, naučio da skija.

Prisećajući se dana koje je proveo u Beogradu, Stoltenberg je svojevremeno rekao da pamti omiljena srpska jela koja je voleo da jede kao dečak - punjene paprike, pasulj i ćevape.

Mladolikog Jensa Stoltenberga, koji je premijersku funkciju već obavljao 2000. i 2001. godine, norveški mediji inače, često porede sa bivšim američkim predsednikom Džonom Kenedijem, imajući u vidu, pre svega, njegovu harizmu i dobar izgled.

"To poređenje ne odgovara istini. Ja sam, pre svega, norveški političar", rekao je Stoltenberg pre dve godine, osvrćući se na medijske napise.

On sam ističe da mu porodica puno znači i da se uvek trudi da uskladi porodične obaveze sa profesionalnim.

"Svoju decu učim poštenju i da budu dobri prema drugim ljudima, a to je ono čemu me je naučila moja dadilja", rekao je tada norveški premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track