RIK odbio Tomin prigovor

Izbori 2012.

RIK odbio Tomin prigovor

Politika -
Republička izborna komisija odbila je prigovor SNS-a o neregularnosti izbora sa 11 prema tri glasa

BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) odbacila je danas kao neosnovan prigovor predsedničkog kandidata SNS Tomislava Nikolića kojim je traženo poništavanje izbora u Srbiji na svim nivoima.

RIK je sa 11 glasova za i tri glasa protiv odbacio prigovor Nikolića uz obrazloženje da nije pružen nikakav dokaz o tome da je pronađen izborni materijal na ulici, kako to tvrde naprednjaci.

Predsednik RIK Predrag Grgić najavio je da će prigovor naprednjaka dostaviti tužilaštvu.

Sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović izjavio je danas da su protekli izbori, održani 6. maja, bili u potpunosti regularni, da su konačni rezultati izbora proglašeni i da je utvrđena lista kandidata za predsedničke izbore koji ulaze u drugi krug.

Odalović je novinarima posle sednice RIK-a, na kojoj je prigovor predsedničkog kandidata SNS Tomislava Nikolića, kojim je traženo poništavanje izbora u Srbiji na svim nivoima, odbačen, rekao da su razmotrene sve činjenice i da je utvrđeno da nije bilo nikakvih razloga da se taj prigovor prihvati.

On je podsetio da je prigovor upućen nadležnim organima - policiji i tužilaštvu kako bi ustanovili šta se zaista dogodilo, a da će koordinatori RIK-a još jednom proveriti sve 16.782 vreće, kako bi utvrdili šta eventualno nedostaje i na taj način pomogli istragu.

Sekretar RIK-a je ukazao da ta komisija nastavlja da obavlja sve radnje kako bi izborni proces bio završen 20. maja bez ikakvog zastoja, poštujući procedure jer nema nijednog razloga da se bilo koja od tih radnji zaustavi.

"Siguran sam da RIK nije učinio nijedan propust kada je u pitanju regularnost radnji čime bi izborni proces bio doveden u pitanje, a da li je bilo nepravilnosti ili neregularnosti na nekom od biračkih mesta biće utvrđeno kroz istragu i mi ćemo podržati svaki postupak protiv onih koji su ugrozili regularnost izbora", naglasio je Odalović.

On je podsetio da je zakonom predviđena sankcija za takvo krivično delo od tri meseca do tri godine zatvora.

Odalović je takođe podsetio da postoji mogućnost žalbe Upravnom sudu, koji će zatim doneti rešenje.

Predsednik Republičke izborne komisije Predrag Grgić izjavio je ranije da su opšti izbori u Srbiji, održani 6. maja, bili u potpunosti regularni i da nema nikakvog razloga za njihovo poništavanje.

"Izbori su organizovani i sprovedeni po svim zakonskim procedurama. Svi uloženi prigovori koje je republička izborna komisija primila su odbačeni kao neblagovremeni ili neosnovani i nema nijednog razloga da oni budu poništeni. A o prigovoru SNS razmatraće se na današnjoj sednici kao što je to prethodno učinjeno i sa svim ostalim prigovorima", rekao je ranije Grgić.

On je podsetio da su svi oni koji su imali bilo kakvu primedbu na regularnost izbora imali mogućnost da to iskažu kroz prigovor i naglasio da je to ujedno jedina zakonska mogućnost da se razmatra o eventualnim nepravilnostima tokom prethodnog izbornog procesa.

"Republička izborna komisija isključivo postupa po zakonu i tako će biti i ovoga puta, po prigovoru SNS koji je juče upućen", rekao je Grgić.

SNS je u petak uputio prigovor Republičkoj izbornoj komisiji na regularnost izbora.

Nikolić ima rok 48 sati na prigovor

Kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Srbije Tomislav Nikolić ima rok od 48 sati da Upravnom sudu podnese žalbu protiv rešenja Republičke izborne komisije kojim je odbijen njegov prigovor i zahtev da se ponište izbori na svim nivoima, koji su održani 6. maja.

RIK je ranije odbacio Nikolićev prigovor kao neosnovan uz obrazloženje da nije dostavljen nikakav dokaz o događajima koji su navedeni u tom prigovoru, pa zato RIK nije imala nikakvih elemenata na osnovu kojih je mogla da izvede zaključak o težini nepratavinosti.

Nikolić je u prigovoru naveo da je lice, čije ime nisu naveli zbog, kako je naglašeno njegove bezbednosti, dostavilo džak sa upotrebljenim izbornim listićima koji je pronađen pored "jednog kontejnera u jednom gradu u Srbiji".

"Protiv ovog rešenja može se izjaviti žalba Upravnom sudu u roku od 48 sati od prijema rešenja preko RIK", navela je RIK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track