OŠTRO: Vučić natrljao nos ministru Verbiću!
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Vlada poništila konkurs za naučne projekte

OŠTRO: Vučić natrljao nos ministru Verbiću!

Politika -

Ministar prosvete i nauke nije umeo da premijeru odgovori ni na jedno pitanje o predloženom konkursu, a našao se na sednici i u nemilosti ostalih ministara

Naučnici Srbije još neko vreme neće dobiti novac za svoje istraživačke projekte. Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici poništila konkurs za finansiranje naučnih projekata, a ministar prosvete i nauke Srđan Verbić kaže da je spreman da, kao moralni čin zbog neuspeha konkursa, ponudi ostavku.Kako saznaje Kurir, zbog kraha konkursa Verbić se dobro preznojio na sednici Vlade. Premijer Aleksandar Vučić i pojedini ministri preslišavali su ministra prosvete i nauke u vezi s finansiranjem naučnih projekata i bukvalno mu natrljali nos.Podnosi ostavku- Verbić je na sednici, takoreći, morao da stoji mirno i da odgovara na brojna pitanja premijera i ministara o spornom konkursu. Najpre ga je Vučić pitao koliko to košta, a ovaj nije imao pojma. Onda ga je pitao ima li uopšte projekat, kako to treba da izgleda, ali Verbić ni to nije znao da kaže. Uključili su se i drugi ministri u raspravu i napali ga da ne može tako da se radi, bez plana i ideje - kaže naš izvor iz vrha vlasti.On dodaje da bi usvajanjem Verbićeve strategije bio prekršen zakon.- Skoro svi prisutni ministri, tačnije njih 11, glasalo je protiv Verbićevog predloga - kaže naš sagovornik.Verbić se povodom kraha konkursa oglasio na konferenciji za novinare, na kojoj je rekao da preuzima punu odgovornost za neuspeh, te da je spreman i da da ostavku.Protivio se- Bio sam protiv odluke Vlade da se poništi konkurs. Trudili smo se da napravimo najbolji mogući program za istraživanje i najkorektniji konkurs, ali sa ovim budžetom to nije moglo da se izvede. Već koliko danas radimo na novom konkursu - rekao je on.Prema njegovim rečima, na sednici Vlade je rečeno da je rešenje u tome da se otvori još neki konkurs i da se finansiraju samo oblasti koje zaista jesu kompetitivne. Verbić je, takođe, ocenio da je očigledno da se s postojećim budžetom ne mogu očuvati ljudski kapaciteti, plate zaposlenih i podići kvalitet, i da se mora insistirati na kompetitivnosti, jer bez toga nauka ne može da napreduje.

Vučić obećaoSTIŽE POMOĆ ZA „PETNICU“Premijer Aleksandar Vučić sastao se juče s direktorom Istraživačke stanice „Petnica“ Vigorom Majićem i rukovodiocem programa u „Petnici“ Nikolom Božićem i s njima razgovarao o načinima za rešenje problema finansiranja ove institucije. On je obećao pomoć Vlade u omogućavanju nesmetanog rada „Petnice“ i istovremeno zatražio od predstavnika ovog centra unapređenje njihovog rada. Premijer je, takođe, istakao da će Vlada biti spremna da obezbedi i dodatna sredstva za naučno usavršavanje.

Privremeno finansiranjeBEZ STRAHA ZBOG NOVCAVerbić će u ponedeljak razgovarati s predstavnicima svih relevantnih institucija koje mogu da doprinesu kreiranju sledećeg novog konkursa. Novi konkurs neće biti otvoren dok se ne formira nacionalni savet za nauku, a dotad će na snazi biti privremeno finansiranje projekata pošto je, kako kaže Verbić, na osnovu odluke Vlade jasno da se finansiranje produžava:- Potrebno je da se ta odluka potvrdi u Skupštini kad bude formirana, tako da naučnici ne treba da strahuju za svoje prihode do sledećeg konkursa.

HronologijaKONKURS KRŠI USTAV I ZAKON- Poništeni konkurs bio je raspisan 12. aprila- Nekoliko dana ranije je bio donet i Akt o vrednovanju, izboru, finansiranju i praćenju projekata- Ubrzo nakon toga je Vlada pripremila dokument o poništavanju Akta o vrednovanju naučnih projekata i Konkursa za odabir istraživačkih projekata, koji bi bili finansirani iz republičkog budžeta- Kao razlog za poništavanje navedeno je da nije uvažena pravna procedura i da konkurs nije u skladu sa drugim zakonima i Ustavom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track