VUČIĆ U ŠIMANOVCIMA: Dalek je put do vlade, danas su tek konsultacije
Foto: Printskrin

Uoči sastanka sa šefom države na Andrićevom vencu

VUČIĆ U ŠIMANOVCIMA: Dalek je put do vlade, danas su tek konsultacije

Politika -

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić najavio je, uoči konsultacija o vladi kod šefa države, da će predsedniku Tomislavu Nikoliću izneti plan i program vlade i govoriti o tome gde vidi Srbiju u budućnosti.

"Dalek je put do vlade, danas su tek konsultacije", ukazao je Vučić. Njegova ideja je, kako je naveo, da predsedniku iznese plan i program: "O tome ću da razgovaram s predsednikom i o tome gde vidim Srbiju u budućnosti", rekao je Vučić novinarima u Šimanovcima.

Premijer je precizirao da će cilj nove vlade biti da popravi imidž Srbije i poslovni ambijent, kao i da već ove godine uđe u prvih 40 na "Duing biznis" listi.

VIDEO VUČIĆ U ŠIMANOVCIMA: Puding od vanile i čokolade za premijera i zvanice na otvaranju fabrike!

Podsećajući da je Srbija tek prošle godine sa 91. mesta na "Duing biznis" listi uspela da se "popne" na 59. mesto, Vučić je istakao da je sada cilj da već ove godine budemo u prvih 40 zemalja, odnosno da se popravimo u odnosu na to 59. mesto. Cilj je, dodao je, i da se poveća rast BDP, da se još bolje utegnu javne finansije.

KONSULTACIJE NA ANDRIĆEVOM VENCU: Nikolić danas o vladi prvo sa Vučićem

"Danas je dobra stvar što mogu da kažem da se ne pamti kada nismo imali deficit... Mi danas nemamo deficit, u suficitu smo 0,3 milijarde, to je veoma važno za Srbiju", rekao je Vučić. On je rekao da strahuje da to, na žalost, ne interesuje mnogo ljudi u Srbiji, već samo one koji gledaju u budućnost.

"Na tome sam im zahvalan, kao što sam zahvalan našim današnjim domaćinima, koji su fabriku uspeli da završe u roku", rekao je Vučić. On je rekao da će više detalja izneti nakon što bude razgovarao sa predsednikom.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić počeće danas u 14 sati konsultacije povodom formiranja Vlade Srbije, razgovorom sa Aleksandrom Vučićem, nosiocem izborne liste - "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", koja je na aprilskim vanrednim parlamentarnim izborima osvojila većinu mandata u novom sazivu parlamenta.

O smenama na RTV: Prvi put sve po zakonu, nema naslednih funkcija

Vučić je rekao povodom dešavanja u RTV-u da se po prvi put stvari tamo dešavaju u skladu sa zakonom. "Niko ne lupa nikakve table, niko ne dovodi ljude iz Beograda po partijskoj liniji kao što su to radili 2008. godine i 2011. godine. Prvi put vidim da je sve čisto i sve u skladu sa zakonom, bez upliva politika, već onako kako se to radi, kroz upravni odbor", rekao je Vučić novinarima.

Kako je primetio, nema "naslednih funkcija", niti će se "uvoditi monarhizam" u javna preduzeća, kako bi svi koje su postavljali Bojan Pajtić i Bojan Kostreš mogli da budu negde "do kraja života". "Mislim da je to potpuno jasno i potpuno čisto, ali time se bave nadležni organi", rekao je Vučić. On je dodao da ne vidi kako je to u redu da Pajtić može da kaže koga gde želi na RTV, kao što je to radio, a novinari javnog pokrajinskog servisa, kako ispada, nemaju takvo pravo.

Znači li to, upitao je Vučić, da Pajtić može da postavlja svakog u javni servis i da dovede komplentu političku nomenklaturu iz Beograda, a da novinari RTV nemaju pravo da izaberu nekog drugog. "Strašno sam zabrinut koliku to nervozu izaziva kod Pajtića i Kostreša i kod onih kojima se takva vrsta političkih postavljenja i nameštenja u ranijem periodu jako dopadala", rekao je Vučić. Primetio je i da su neki bili zaposleni na RTV, a da gotovo nikada nisu dolazili na posao: "Koliko vidim, neki su bili zaposleni a da nikada nisu ni došli do Novog Sada, možda jedanput godišnje kada dođu na Egzit, a debele plate su primali od građana Srbije", rekao je Vučić. Vučić je "podsetio" da su izbori prošli i da njega mnogo više od smena i novih nameštenja u RTV interesuje racionalizacija zaposlenih u toj kući, kao i u RTS-u, kako se narodne pare ne bi rasipale.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track