NEZADOVOLJNI ODLUKOM SUDA: Hrvatska preti blokadom Srbije u EU zbog troje radikala
Foto: Fonet/AP 8 Nov 2015

Zahtevaju kaznu

NEZADOVOLJNI ODLUKOM SUDA: Hrvatska preti blokadom Srbije u EU zbog troje radikala

Politika -

Odluka Višeg suda u Beogradu da ne izruči troje članova Srpske radikalne stranke Haškom tribunalu, ponovo je zaoštrila odnose na relaciji Beograd - Zagreb. I dok iz Hrvatske poručuju da su sada još više podstaknuti da blokiraju otvaranje poglavlja 23, Srbija odgovara da Hrvatska nije ta koja treba da drži lekcije

Hrvatska preti blokadom pregovora Srbije o članstvu u Evropskoj uniji, zbog odluke da troje radikala ne bude izručeno Hagu.

Odluka Višeg suda u Beogradu da ne izruči troje članova Srpske radikalne stranke Haškom tribunalu, ponovo je zaoštrila odnose na relaciji Beograd - Zagreb. I dok iz Hrvatske poručuju da su sada još više podstaknuti da blokiraju otvaranje poglavlja 23, Srbija odgovara da Hrvatska nije ta koja treba da drži lekcije.

Ukoliko žele, troje radikala u Hag mogu turistički jer očigledno po sili zakona neće morati. Takva odluka Krivično-vanpretresnog veća Višeg suda u Beogradu je pravosnažna i bez prava na žalbu.

"Veće je potvrdilo rešenje sudije za prethodni postupak kojim je utvrđeno da nije ispunjena nijedna od kumultivnih pretpostavki predviđenih Zakonom o saradnji sa haškim tribunalom, a to je da se radi o krivičnim delima iz članova 2, 3, 4 i 5 Statuta tribunala - najteži ratni zločini, genocid i zločine protiv čovečnosti, dok se radikali terete za nepoštovanje suda”, saopšteno je iz Višeg suda.

Prve reakcije su stigle iz komšiluka. Neizručivanje radikala Hagu je dokaz nefunkcionisanja Srbije kao pravne države i podsticaj da Hrvatska blokira pregovore Srbije i EU, stav je prvog potpredsednika Vlade u Zagrebu, Tomislava Karamarka.

"Srbija se ne može ponašati na taj način i kršiti standarde EU i neke civilizacijske i humane standarde. Prema tome, Šešeljevi zločinci uvek će za Hrvatsku biti zločinci koji su izvršili agresiju na našu domovinu i moraju biti u Hagu. Ako Srbija želi da mi budemo prijatelji, da budemo podrška, da mi budemo oni koji će svojim primerom pokazati kako da dođe do EU, onda ne smeju da padaju na takvim stvarima”, poručuje Karamarko.

Da li im je zaista bio potreban podsticaj, pita predsednik tehničke Vlade u Beogradu Aleksandar Vučić. Karamarka podseća da troje radikala nisu optuženi za ratne zločine već već zbog uticaja na svedoke.

"Ja bih voleo kada gospodin Karamarko ne bi iznosio takve tvrdnje i kada nam ne bi držao lekcije jer nemojte da nam o pravnoj državi drže lekcije oni koji trče na komemoraciju i slave u Blajburgu, ali ja ne želim da se mešam u njihove unutrašnje stvari, ali bih molio i njih da se sa malo više pažnje bave stvarima u Srbiji, ako se već bave”, rekao je Vučić.

Obe strane navode i da žele mnogo bolje odnose u budućnosti iako su osvrti u prošlost uglavnom temelj regionalnih odnosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track