Toma skinuo masku!

Radikali u naprednjačkoj koži

Toma skinuo masku!

Politika -
Lideri SNS oštrom i ratobornom retorikom pokazuju da nikad nisu ni odmakli od radikalske ideologije, smatraju analitičari

BEOGRAD - Vuk dlaku menja...Lideri SNS Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić oštrim i ratobornim izjavama poslednjih dana pokazuju da ipak nisu odmakli od radikalske ideologije, smatraju političari i analitičari.

Lider LSV Nenad Čanak kaže da naprednjacima „popuštaju stege koje su im nametale razne marketinške agencije zbog panike što ne mogu da formiraju vlast“.

- Nikolić master Tomislav i Aleksandar Vučić nikad nisu ni prestali da budu radikalni, a sadašnja retorika nije čak ni radikalska, već krvava šešeljevska. Ne treba zaboraviti da je Nikolić preko glave finansijski zadužio SRS, a sad su to isto uradili i sa SNS. Oni su u očaju i panici zbog toga i ako izgube i 20. maja, ili će osnovati novu stranku, ili će pobeći iz zemlje - kaže Čanak.

Vlajka Senića iz URS ne iznenađuje retorika čelnika naprednjaka.

- I Nikolić i Vučić su uvek imali radikalsku retoriku i uvek su iznosili teške uvrede na račun svojih političkih protivnika - smatra Senić.

Podsetimo, posle niza teških reči izrečenih na račun političkih protivnika, Nikolić je juče čak zapretio i fizičkim nasiljem u drugom krugu predsedničkih izbora, rekavši da će, ako treba, i lično da se bije kako bi sprečio izbornu krađu. Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić to nije želeo da komentariše za Kurir, ali je novinskim agencijama kasnije rekao:

- Normalno je da će Nikolić braniti svaki glas. On se nikad nije bavio nasiljem i danas je čast biti na njegovoj strani.

Zoran Stojiljković, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže da je dizanje tolike tenzije odraz nesigurnosti naprednjaka.

- Naprednjaci su se vratili ranijoj radikalskoj retorici jer su bili izazvani i kampanjom DS. Počeli su da gube nerve - kaže Stojiljković.

Direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić kaže da Nikolić, koji je odbacio tvrdnje Tužilaštva da nije bilo izborne krađe, neodgovorno deplasira institucije.

- Nikolić nema šta da izgubi, može da uloži i veći ulog, zaoštri situaciju i učini je dosta opasnijom. Njegova izjava da je spreman da“fizički brani svaki glas“ predstavlja zaoštravanje situacije i podizanje retorike na viši borbeni nivo - kaže Todorić.

Nikolić:

- Ovoga puta neće moći da bude krađe, spreman sam da se lično tučem na biračkom mestu

Vučić:

- Šutanovac je poremećen čovek i zreo je za vezivanje za radijator u „Lazi Lazareviću“

DS: Naprednjaci pozivaju na anarhiju

„Srpska napredna stranka ne preza ni od čega otkako se vratila svom radikalskom ponašanju, pa se ne ustručava ni od najava nasilja i napada na sve institucije u Srbiji. Naprednjacima su danas svi krivi za izborni poraz i pozivaju na anarhiju, u kojoj nema institucija nego se batinama uređuju pravila.

Čak su i predstavnici Evropske unije morali da upozore naprednjake da ne destabilizuju Srbiju i da legalne izbore ne dovode u pitanje zbog svojih neispunjenih ambicija, pošto tako ugrožavaju ugled zemlje i njenu evropsku budućnost“, kaže se u saopštenju Demokratske stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja