GRAĐANI O EVROINTEGRACIJAMA: Za ulazak Srbije u EU 42 odsto, 35 posto protiv
Foto: Fonet

Istraživanje

GRAĐANI O EVROINTEGRACIJAMA: Za ulazak Srbije u EU 42 odsto, 35 posto protiv

Politika -

BEOGRAD - Da Srbija treba da bude članica Evropske unije smatra 42 odsto ispitanika u anketi agencije Faktor plus, dok se 35 odsto tome protivi.

Predstavljajući rezultate istraživanja koje je sprovedeno od 24. do 29. maja na 1.200 ispitanika, analitičar Dejan Vuk Stanković je rekao da 31 odsto smatra da će Srbija sigurno postati članica EU ako ispuni sve uslove, dok 30 odsto smatra da je to malo verovatno, čak i ako se svi uslovi ispune.

Da Srbija neće postati članica EU jer neće ispuniti uslove misli 27 odsto ispitanika.

Stanković je naveo da 67 odsto ispitanika misli da Srbija treba da bude regionalni lider u politici pomirenja i saradnje, a 11 odsto veruje da će se regionalni odnosi poboljšati u nekom razumnom roku.

Foto: Beta
Foto: Beta

Stanković ukazuje da 43 odsto ispitanika navodi da veruje u poboljšanje regionalnih odnosa ali tek u daljoj budućnosti.

Listu oko SNS podržava 50 odsto građana, slede SPS i SRS

Listu okupljenu oko Srpske napredne stranke (SNS) podržava 50,1 odsto ispitanih građana, sledi lista okupljena oko socijalista sa 10,8 odsto podrške, dok je na trećem mestu SRS sa 8 odsto, rezultati su danas predstavljenog istraživanja agencije Faktor plus.

Na četvrtom mestu je Pokret Dosta je bilo sa 7,5 odsto podrške, zatim DSS-Dveri 5,6 odsto, listu oko Demokratske stranke podržava 5 odsto anketiranih, a SDS-LDP-LSV 4,9 odsto.

Stanković je ocenio da rezultati istraživanja pokazuju postizbornu stabilizaciju rejtinga. Prema njegovim rečima, odstupanja su statistički zanemariva, dok je Pokret Dosta je bilo sa 7,5 odsto "iskoračio u zonu političke relevantnosti".

Istraživanje je pokazalo da 59 odsto ispitanika ima pozitivan stav prema onome što radi i govori lider SNS-a i mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić, dok njegove poteze ne odobrava 31 odsto građana.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Poteze Zorane Mihajlović podržava 24 odsto ispitanika, Tomislav Nikolić sa 22, Ivica Dačić sa 21 i Vojislav Šešelj sa 20 odsto dok pozitivan stav prema ono što govori i radi lider demokrata Bojan Pajtić, ima 10 odsto ispitanika.

Na pitanje kojeg političara koji nije bio član prethodne vlade niti SNS-a očekuju u sastavu nove Vlade Srbije, 24 odsto ispitanika je navelo predsednika Srpske narodne partije Nenada Popovića, a slede socijalista Branko Ružić i lider pokreta Dveri Boško Obradović.

Anketirani građani su kao prioritete Vlade Srbije u narednom periodu naveli povećanje investicija i rast zaposlenosti, borbu protiv kriminala i korupcije, ali i rešavanje kosovskog pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja